Društvo

Nišlija prvi budistički monah u Srbiji

Viriyasami, što u prevodu znači “majstor energije” ili onaj koji ulaže veliki trud u svojim zadacima novo je ime niškog kamermana i fotoreportera Vladimir Simović (39) koji se minule subote zamonašio u budističkom hramu u Oxford Buddha Vihara Srbija u Čortanovcima kraj Novog Sada i postao monah Viriyasami.

Simović ili Viriyasa prvi je Srbin koji je u našoj zemlji zamonašen u budističkoj tradiciji, u hramu u kojem službu drže budistički monasi iz Burme.

Svoju odluku da postane budistički monah Simović je objavio i preko društvenih mreža, a na fotografijama koje objavljuje vidi se i da sada umesto uobičajne garderobe nosi nošnju budističkih monaha koja se zove thingan.

Odluku da postane budistički monah Simović nije doneo preko noći, već nakon 11 godina od kada se prvi put susreo sa budizom.

„Sa budizmom sam se prvi put susreo 2008. godine, na kursu meditacije. Tih pet dana meditacije u apsolutnoj tišini su promenili moje sagledavanje sveta u potpunosti. To je trenutak kada sam shvatio da sam pronašao ono za čime sam tragao od svoje trinaeste godine kada sam sebi prvi put postavio pitanje: „Ko je Bog“? Tim pitanjem je krenula čitava moja duhovna potraga“, istakao je Viriyasami.

Postao je monah, dodao je, jer je to jedini način da se u potpunosti posveti razvijanju mudrosti i saosećanja, što je i osnovni zadatak jednog budističkog monaha.

„Današnjica, sa svim multimedijima, zatrpava nas gomilom informacija koje nismo u stanju da sažvaćemo. Možda mislimo da jesmo, ali ne, nismo. Ogrizli u ispunjavanju sopstvenih želja i potreba, koje nikada ne možemo zadovoljiti, mi zaboravljamo na prolaznost života, zaboravljamo da živimo. Zavaravmo gomilom stvari i mislimo da živimo, a zapravo trčimo kroz život hvaleći se uspesima i skrivajući se od neuspeha. „Poželeo sam da se sklonim od tih stvari i da upoznam samog sebe i život iz jednog totalno drugačijeg ugla. Zbog toga sam postao monah“, rekao je Simović ili Viriyasami.

Foto: Budistički hram Oxford Buddha Vihara Srbija u Čortanovcima kraj Novog Sada

On je kazao da kao monah u hramu u Čortanovcima živi vrlo jednostavno.

„Dan počinje u pet časova kada počinje jutarnja Puđa nakon koje sledi sedeća meditacija. Posle doručka je radni period, kada svako od nas monaha dobija neko zaduženje. Ručak je u 11,30 časova nakon kog više ne unosimo hranu sve do sutrašnjeg doručka. Tokom popodneva odmaramo, učimo, meditiramo, družimo se. Nekada se odlučimo i izadjemo do grada. Večernja Puđa je u 18 časvoa, nakon toga sedeća meditacija i oko 20 časova svako od nas odlazi u svoju sobu na počinak“, rekao je Viriyasami.

Prema njegovim rečima budistički monasi mogu da koriste telefon i internet, nemaju stroga pravila ponašanja, ali se preporučuje poštovanje nekih pravila da bi lakše napredovali.

„Jedina stroga pravila za monahe su, ne govori laži nepotrebno, ne oduzimaj život, ne uzimaj šta ti nije dato. Zabranjene su seksualne aktivnosti. U slučaju kršenja tih pravila bili bi momentalno isključeni iz monaške zajednice“, objasnio je Viriyasami.

On je kazao da u skorijoj budućnosti planira da proputuje Azijom, upozna njihovu kulturu i prodje kroz potrebno budističko školovanje.

„Nakon toga planiram da nastavim da živim u Srbiji kako bih pomogao u prenošenju učenja onima kojima je to potrebno, ali i da bih bio blizu svojih roditelja kako bi im pomogao kada za to bude bilo potrebe“, rekao je Viriysami.

Kako je kazao, njegovi roditelji nisu baš oduševljeni njegovim zamonašenjem ali su sve vreme, još od 2008. godine znali čime se bavi i u tome ga podržavali jer su videli da budizam pozitivno utiče na njega.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com