Društvo

NIŠLIJA ponudio redizajn srpskih novčanica: VELIKA PODRŠKA stiže sa društvenih mreža

Dvadesetdvogodišnji grafički dizajner iz Niša Petar Jovanović, na društvenoj mreži Redit reddit.com predstavio je novi koncept srpskih novčanica, njegov predlog oduševio je na hiljade korisnika društvenih mreža koji poslednjih dana sa odobravanjem dele njegove predloge.

Jovanović, kaže da se vodio srpskom istorijom kada je osmislio nove novčanice, mada nije očekivao ovakav publicitet i podršku koja  stiže sa svih strana.

“Nemam svoj profil na Facebook-u i nisam posebno aktivan na svom ličnom profilu na Instagramu, drugari misle da sam aktivniji na svojim profilima predlozi bi brže došli do većeg broja ljudi, ali sam ja i ovako prezadovoljan odjekom”, kaže uz osmeh ovaj mladi Nišlija za Niške Vesti.

Danas već ozbiljno razmišlja o predlozima i nastavlja rad na ostalim novčanicama, koje će biti završene u narednom periodu.

“Radim i ostale novčanice, kada završim sve planiram da uputim zvaničan zahtev i voleo bih da moj predlog uđe u razmatranje, jer vidim da se sve to ljudima sviđa”, kaže Jovanović.

Radi se o novčanicama od 50, 100 i 200 dinara, veoma živih boja i sa puno detalja, ono što je interesantno na novčanicama je gornji deo transparentan, što predstavlja potpuno novi koncept. Ove novčanice bile bi plastificirane što bi bio presedan u Evropi.

Foto: screenshot reddit.com

Na predloženim novčanicama od 50 dinara je slika Takovskog ustanka, na 100 dinara je orao uz Uvac u pozadini, a na 200 Nikola Tesla.

Novčanice koje svakodnevno koristimo štampaju se u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca – u Topčideru, u specijalizovanoj organizaciji Narodne banke Srbije.

Ovaj mladi grafički dizajner pored predloga kako bi mogle da izgledaju nove srpske novčanice, ponudio je i rešenje za nove registarske tablice koje podsećaju na one koje se koriste u Americi. On kaže koristio je motive naše istorije, kulture i gradove pojedinačno. Crtanje automobila još je jedna njegova ljubav.

Foto: screenshot reddit.com

“Radim sve iz hobija ali imam veliku podršku i sve ovo čime se bavim će sigurno postati i posao. Voleo bih da ostanem u ovom poslu i napredujem. Stižu ponude za posao i poruke podrške, a ja sam zahvalan svima koji su podelili sliku i samoj mreži reddit.com koja je dala veliku podršku”, rekao je Jovanović.

Od svoje, kako kaže 12 godine, radi i usavršava se. Dodaje i da nije preteklo nešto para za studije. Danas ima puno posla a kako reakcije ljudi jesu pozitivne ovaj mladi Nišlija u budućnosti imaće puno posla. Srećno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

14 Komentara

  1. Хвала Вам пуно на подршци, и за труд да чујете моју страну приче! Идемо Ниш 😁

  2. Veoma pametan decko,gledao sam ga jutros na RTS-u,a novcanice izgledaju svetski,ko ne bi voleo da tako izgledaju,samo da ovi politicari to i uvide i rese da stampaju

  3. Svaka cast! Vrhunski dizajn, mada mislim da ce tesko da prodje jer smo patlidzan republika.
    Sugestija samo za tablice, koje smatram prelspim resenjem. Po nekom standardu sve evropske drzave sa leve strane tablice imaju plavo polje sa grbom drzave i oznakom. Inace, trenutno na tablucama je stari grb koji je promenjen pa i na to treba obratiti paznju.
    Sve ostalo js perfekcija sa stilom 👏

  4. Veoma lepo, možda će više vredeti kad budu ovakve novčanice kako ih je osmislio naš mladi sugradjanin.

  5. Svaka čast. Izgleda prelepo. Nadam se da će neko iz vlasti staviti u razmatranje za izradu istih. Pozdrav iz N.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com