Hronika

Nišlija optužen za ubistvo rođenog brata ponovo negirao krivicu

Nišlija Milan Grujić (45) optužen da je u noći između 5. i 6. maja prošle godine krvnički pretukao pa udavio svog brata Sašu Grujića (52) u njihovoj porodičnoj kući u Požarevačkoj ulici u Nišu, ponovo se danas izjasnio pred Višim sudom da nije kriv za smrt rođenog brata.

Grujić je dobio priliku da se izjasni o krivici zbog izmene jedne članice sudskog veća, ali je ostao dosledan izjavi koju je dao na početku suđenja. Na ročištu je izostalo dopunsko veštačenje niškog Zavoda za sudsku medicinu, uz objašnjenje da će sve odgovore koji su zatraženi od stručnjaka tog Zavoda, sud dobiti u toku naredne nedelje. Sudija Višeg suda Aleksandra Mojašević na današnjem ročištu odbila je predlog branioca okrivljenog da se uradi toksikološko-hemijska analiza želudačnog sadražaja pokojnog Saše.

Na prethodnom ročištu veštak Zavoda za sudsku medicinu Aleksandra Antović izjaila je da su da su hemijsko-toksikološkom analizom u krvi i urinu Saše pronađeni lekovi dijazepam i antipsihotik olanzapin, u terapijskim dozama.

„Osim terapijskih postoje i toksične i letalne doze koje mogu da dovedu do neželjenih efekata i smrti, rekla je ona. U konkretnom slučaju se ne radi o smrti nasilnog porekla uzrokovanog lekovima već ugušenja kao posledica stezanja vrata šakama“.

Saša Grujić je na suđenju negirao ubistvo i isticao da je njegov brat preminuo prirodnom smrću jer je pao nakon što je popio više tableta bensedina s obzirom da je bio pod psihijatrijskom terapijom.

„Oko devet sati uveče smo legli kako bi gledali film, ali se Saša mnogo vrpoljio u svom krevetu, zbog čega sam odustao od filma i otišao u svoju sobu u nameri da tamo spavam. Dvadesetak minuta kasnije čuo sam da je nešto palo, izašao sam iz sobe i u hodniku video brata kako leži na podu u hodniku. Uhvatio sam ga rukama ispod mišica i odneo do kreveta. Bio je bled, nije ništa govorio, ali su mu oči bile otvorene“, opisao je Milan navodne događaje u noći kada mu je brat preminuo.

Kazao je da je zvao Hitnu pomoć, ali da su oni odbili da dođu.

„Kada sam oko 3,30 časova ustao da pogledam kako je Saša zatekao sam ga sa zatvorenim očima, nije disao, bio je bled, a ispod očiju je pomodreo. Uplašio sam se, počeo sam da ga drmusam, da ga šamaram, probao sam da mu dam veštačko disanje, masirao sam mu srce, ali već je bio mrtav. Uplašio sam se i pozvao komšiju koji je u toku popodneva bio kod nas“, govorio je Milan.

Priznao je da je sa bratom ima nesuglasice, ali da su u načelu bili u korektnom odnosu.

„Dok nam je majka bila živa nismo se svađali, u kući je bilo sve u redu. Jedno vreme je bio u duševnoj bolnici, pio je bensedine ponekad i više od propisane doze ali sam mu ja to dozoljavao jer je bio uznemiren“, pričao je Milan.

Međutim, nije mogao da odgovori na pitanje suda kako su nastale povrede po žrtvinom telu, pored onih na vratu, koje su otkrivene prilikom obdukcije. Za povrede na vratu, rekao je da su možda nastale dok je brata drmusao i pokušavao da mu da veštačko disanje.

Milan je optužen da je ubistvo počinio u stanju “bitno smanjene uračunljivosti”.

Obdukcijom je utvrđeno da je Saša zadobio višestruke povrede glave vrata i lica, od krvnih podliva i oguljotina, pa do preloma roga grkljanske hrskavice.

Sledeći glavni pretres sudija Aleksandra Mojašević zakazala je za 3. mart i tada će biti izneti detalji dopunskog veštačenja stručnjaka Zavoda za sudsku medicinu. Grujić je optužen da je učinio krivično delo ubistvo iz čl. 113 Krivičnog zakonika za koje je propisana kazna zatvora od pet do 15 godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com