Društvo

Nišlija omladinski delegat Srbije u UN: Čast i zadovoljstvo je predstavljati mlade iz Srbije

Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama za mandat 2020/2021 su Zaječarka Nevena Mušatović i Nišlija Uroš Anđelković kao Serbian UN Youth Delegates.

Ovi mladi ljudi izabrani su nakon javnog konkursa, testiranja i nastupa najuspešnijih pred Komisijom koja je bila sastavljena od predstavnika ministarstava, Krovne organizacije mladih i tima Ujedinjeniih nacija u Srbiji.

Nevena i Uroš na zasedanjima u UN u koje su uključeni mladi, obavljaće ulogu kao volonteri, a u službenim kontaktima zastupaće interese Srbije u UN. Njihov status mladih delegata jeste u nivou savetnika za pitanja mladih, a platformu će pripremati u konsultacijama sa subjektima omladinske politike u dijalogu sa vršnjacima  iz Srbije.

Uroš je apsolvent Pravnog fakulteta u Beogradu i ostalo mu je još samo nekoliko ispita da odloži indeks i ozbiljnije se pozabavi pravima ne samo mladih. Kako kaže godinama je već u Udruženju za Ujedinjene nacije Srbije i raduje se prilici da zastupa mlade iz naše zemlje.

“U budućnosti bih voleo da radim za UN i ova prilika da se uključim u rad kao omladinski delegat mi daje šansu da vidim u kom pravcu treba da napredujem. Predstavljaću mlade iz Srbije to me raduje i čini veliko zadovoljstvo. Ovo je veoma bitan korak za moju budućnost i ja sam toga svestan”, kaže za Niške Vesti Uroš Anđelković.

Projekat „Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama“, koji obuhvata izbor dva omladinska delegata u Ujedinjenim nacijama i njihov aktivan rad tokom mandata od jedne godine, realizovan je od strane Udruženja za Ujedinjene Nacije Srbije uz pomoć ministarstva omladine i sporta i ministarstva spoljnih poslova.

Nevena Mušatović i Uroš Anđelković: Serbian UN Youth Delegates

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije od 2017. godine organizuje ovaj projekat koji ima kao zadatak uključivanje mladih u državnu omladinsku politiku i preuzimanje društvenih obaveza, preko izražavanja interesa mladih kroz ulogu omladinskog predstavnika u državnoj delegaciji u UN, kao i kontinuirano obučavanje novih mladih lidera za promene.

“Ovo je četvrta generacija delegata, ja sam druga osoba iz Niša nakon što je prošle godine to bila Katarina Velkov. Imao sam značajnu podršku od mojih Nišllija Marjana Cvetkovića i Milana Pešića, koji su mi dosta pomogli savetima i iskustvima koje su oni imali u radu sa mladima”, završava Anđelković.

Nevena Mušatović koja je drugi delegat iz Srbije, bila je učenik zaječarske Gimnazije, a kao srednjoškolka osvojila je brojna priznanja na raznim takmičenjima, predstavljajući Gimnaziju i svoj rodni grad Zaječar. Od osnovne škole aktivan je član Dečijeg centra u Zaječaru u kojem je sticala iskustva u radu sa mladima. Nevena je sada student Filološkog fakulteta u Beogradu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com