Hronika

Nišlija okrivljen za otmice u Francuskoj ostaje u pritvoru, supruga izbegla svedočenje

Aleksandra Ž., vanbračna supruga Nišlije Aleksandra M. optuženog za tri krivična dela otmice, za zlostavljanje žena i teranje na prostituciju, usled čega je jedna preminula, iskoristila je na današnjem ročištu pred Višim sudom svoje zakonsko pravo da ne svedoči, s obzirom da se nalazi u vezi koju zakon izjednačava sa brakom.

Aleksandra je pre početka suđenja i tokom pauze razmenjivalo osmehe sa Aleksandrom iz čega se moglo zaključiti da nije odustala od veze sa njim i nakon hapšenja maja prošle godine. Sudsko veće kojim predsedava sudija Aleksandra Mojašević, odbilo je zahtev advokata okrivljenog da se on pusti iz pritvora i da se ta mera zameni merom zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Aleksandrom branilac Milan Petrović je kazao da je njegovom klijentu pritvor određen zbog uznemirenja javnosti, a za proteklih 10 meseci, koliko je u pritvoru, uznemirenje javnosti ne može da bude istog intenziteta. Na zahtev suda da se izjasni o ukidanju pritvora, okrivljeni Aleksandar M. rekao je da poslednjih 20 godina nije imao problem sa zakonom, da je porodičan čovek, otac dvoje dece i da dugo nije menjao prebivalište.

Zahtevu odbrane okrivljenog usprotivilo se tužilaštvo uz objašnjenje da protok vremena nije uticao na smanjenje uznemirenja javnosti, s obzirom na opisan način izvršenja krivičnog dela i težine posledica. Mojašević je posle većanja saopštila da se pritvor produžava i da bi reakcija javnosti na puštanje iz pritvora bila izuzetno negativna.

„Uznemirenje javnosti nije smanjeno do te mere da ne bi ugrožavala sudski postupak. Odluka o produžetku pritvora ne utiče na pretpostavku nevinosti“, kazala je Mojašević.

Ona je podsetila da okriviljenom pritvor ističe 24. marta, a da sudsko veće može da donese odluku o ukidanju pritvora. Mojašević je naložila pozivanje svedoka, a s obzirom da su među njima i državljanka Ukrajinke i državljanka Francuske poziv će biti upućen posredstvom Ministarstva pravde. Nišlija Aleksandar M. optužen za tri krivična dela otmice u saizvršilaštvu izvršenih u Francuskoj tokom 2002. godine na prethodno održanom ročištu branio se ćutanjem, ali se izjasnio da nije kriv za dela koja mu se stavljaju na teret.

Optužnicom koju je izneo zamenik VJT Andrija Ivić, njemu se na teret stavljaju monstrouzna dela, uključujući stravično zlostavljanje tri žene koje su on i još dvojica njegovih saučesnika terali na prostituciju, usled čega je jedna od njih preminula.

„Optuženi Aleksandar M. se tereti da je tokom 2002. godine u Parizu u saizvršilaštvu sa Bojanom N., koji je osuđen u Francuskoj i sada pokojnim Zoranom R., Olgu S. koju su kupili za 5.000 evra, tri meseca držali zatočenu kako bi je prisilili na prostituciju. Zoran R. joj je po nalogu Aleksandra M. nalogu sekirom odsekao deo malog prsta, nakon čega su je prebacili u Tuluz da bi je seksualno eksploatisali. Sva trojica su Mramer K. , koju su prisiljavali na prostituciju u Tuluzu i šire, zlostavljali da bi im kazala šta su ona i pokojna Vesna R. kazale u policiji kada su saslušavane zbog sumnje da su žrtve seksualne eksploatacije.

Mramer K. je naga vezivana, zakivani su joj ekseri pod nokte, udarena je lopatom u glavu pre nego što je vraćena iz Pariza u Tuluz gde je nastavljena njena seksualna eksploatacija. Vesnu R. takođe u cilju da saznaju šta je kazala policiji, takođe su zlostavljali. Aleksandar M. je naložio Bojanu N. da je muči, prilikom udaranja u glavu ona je odletela ka zidu i zadobila povredu od koje je preminula na licu mesta. Aleksandar M je doneo kofer pa je Bojan N. u njega smestio leš koji su odneli u šumu gde ga je Bojan zakopao dok je Aleksandar čuvao stražu“, navedeno je u optužnom aktu.

Aeksandar M. je u Francuskoj osuđen na 30 godina zatvora koliko je dobio i njegov saučesnik Bojan N. Kako nije bio dostupan njihovim organima gonjenja oni su raspisali poternicu pa je uhapšen u Srbiji. Nastavak suđenja zakazan je za 11. maj, ali u slučaju da Ministarstvo pravde uspe da pozive svedocima u inostranstvu uruči ranije, ročište će biti zakazano pre pomenutog datuma.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Kakva sloboda.Za tako nesto je jedina presuda dozivotna robija uz tezak fizicki rad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com