Moja pričaSport

Nišlija “obrnuo igricu”: Jurica Stanković u Saudijskoj Arabiji razvija Federaciju zimskih sportova

Posle istorijskih rezultata koje je ostvario na Paraolimpijskim igrama u Pekingu ove godine kada je predvodio kineske reprezentativce u parasnoubordu Nišlija Jurica Stanković nastavlja svoj vrtoglavi uspon ka samom stručnom skijaškom vrhu sveta. Federacija zimskih sportova Saudijske Arabije poverila mu je veoma važan zadatak da u narednim godinama iznedri takmičare u zimskim sportovima, naročito paraolimpijce i da razvije čitavu skijašku federaciju koja postoji tek godinu dana.

Planovi su veliki a Stanković je raspoložen da još jednom pokaže svoje višedecenijsko iskustvo kako u trenerskom poslu tako i svoje menadžerske veštine kada su snežne staze u pitanju.

Kada je marta ove godine sa svojim kineskim takmičarima osvojio 3 zlata, 3 srebra i 4 bronze na Paraolimpijskim igrama u Pekingu, što je predstavljalo istorijski uspeh za Kineze, pokazao je da na njega ozbiljno može da računa svaka ozbiljnija skijaška federacija.

Foto: Jurica Stanković, lična arhiva

On je pored brojnih ponuda koje su stizale sa svih strana sveta, odlučio da prihvati baš onu koja je stigla iz Saudijske Arabije. Narednih godina sreću i iskustvo okušaće upravo u ovoj sunčanoj dalekoj zemlji.

“Pored svih ponuda koje su poslednjih meseci stizale sa svih meridijana, izostala je ona koju sam najviše priželjkivao, ali možda u Srbiji čekaju da napravim još neki istorijski uspeh za neku višemilionsku zemlju pa i “zaslužim” poziv Olimpijskog komiteta Srbije i Skijaškog Saveza Srbije”, kaže uz osmeh Stanković koji je u Saudijsku Arabiju otputovao upravo na preporuku svetskih stručnjaka za zimske sportove koji već godinama prate njegov rad u mnogim zemljama sveta.

Stanković će pored selektorskog posla imati i obevezu da učestvuje u samom rukovođenju Federacije za zimske sportove u Saudijskoj Arabiji.

“Veliki izazov imam ovde jer bukvalno krećem od nule. Imam zadatak da formiram nove mlade takmičare, u svim zimskim olimpijskim disciplinama,  oformim timove i detaljno isplaniram razvoj zimskog sporta ovde u godinama koje dolaze. Veoma je obiman i zahtevan posao, strašno odgovoran a ja želim da na njihove planove odgovorim rezultatima, jer samo tako mogu da pokažem koliko smo mi Srbi narod koji kada reši da uspe to bez problema i postigne. Uspeh u Kini je došao posle velikog i mukotrpnog rada, gde smo mi dve godine bez prestanka trenirali a da ja čak nisam ni decu video te dve godine. Naravno posle velikog zalaganja i velikog odricanja, puno znoja i muka došli su oni najsvetliji rezulati i medalje čiji sjaj zaslepljuje”, kaže ponosno ovaj Nišlija.

Za sada su postavljeni visoki ciljevi sa njegovim dolaskom u ovu sunčanu zemlju. Stanković dodaje da su planovi realni a cilj dostižan.

“Imamo cilj da 2026. godine kada su Zimske olimpijske igre u Italiji Saudijska Arabija ima respektabilne takmičare. Oni žele da osim samog učešća njihovi reprezentativci u Italiji pokažu da se danas u njihovoj zemlji ozbiljno radi na razvoju zimskih sportova što dosada nije bio slučaj”, kaže Stanković koji pojašnjava da Saudijska Arabija želi takmičare i u drugim zimskim sportovima kao što su hokej, bob, brzo klizanje i mnogi drugi.

On dodaje da oni žele ozbiljnu strategiju razvoja zimskog sporta, gde će za 8 do 12 godina oni biti jedna od zemalja koja pretenduje na najsjajnija odličja.

“Znam da možemo da računamo na rezultate na svetskom nivou, ali je za to potrebno dosta vremena i angažovanje novih  mladih budućih sportista iz ove zemlje koji do sada nisu imali priliku da se bave ovim sportovima. Za njih je sve ovo novo, vrlo su znatiželjni i veoma rešeni da pokažu svetu da mogu na njih ozbiljno da se ugledaju. Siguran sam da ću imati najrapoloženiju ekipu za pobede, jer su oni do sada imali skromno učešće na svetskim takmičenjima”, kaže ovaj skijaški stručnjak za Niške Vesti.

Njegova kancelarija trenutno jeste u Rijadu ali će sigurno ona uskoro biti Grad Niom gde se gradi veliki skijaški kompleks.

“Prezadovoljan sam kako su me ovde dočekali. Imam vrhunski tretman, hrana je odlična a ljudi vrlo prijateljski raspoloženi”, kaže ovaj uspešni Nišlija.

Stanković piše nove stranice istorije zimskih sportova u Saudijskoj Arabiji koja ozbiljno razmišlja o kandidaturi za domaćina Zimskih olimpijskih igara, prema rečima Stankovića to jeste realna priča.

Jurica Stanković u Rijadu; Foto: privatna arhiva

“Velike planove ima ova federacija, jer na severu zemlje počinje izgradnja velikog skijaškog kompleksa. Gradi se čitav skijaški grad koji će biti totalno završen do 2030. godine, to je Grad Niom, koji u blizini ima planinu Trojenu. To je veliki projekat, koji košta više od 500 biliona dolara. Potpuno je futuristički, novi koncept, ima sve nove tendecije u razvoju hotilijerstva i skijaških staza. Svi planovi su okrenuti prema 2034. godini, kako bi upravo Grad Niom bio kandidat za Zimske olimpijske igre. Nije nemoguće s obzirom na snagu zemlje”, završava Nišlija Jurica Stanković za Niške Vesti.

Tekst je deo projekta “Oni su najbolje iz Niša”, koji je sufinansiran od Grada Niša – Gradske uprave za društvene delatnosti, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com