Društvo

Nišlija Nenad putuje već 12 godina do sada je obišao 81 zemlju i preko 1.500 gradova

Nenad Stojanović iz Niša već 12 godina putuje do sada je bio u 81 zemlji i posetio je 1.612 gradova. Na nekim mestima se zadrži duže, kroz neka samo prođe, a da bi finansirao svoja putovanja radi različite poslove.

“Radio sam dva puta u Kini kao profesor engleskog jezika, u Letoniji kao menadžer hotela, u Indoneziji u turističkoj agenciji. Od poslednjeg posla u Kini finasirao sam ovo poslednje putovanje po američkom kontinentu koje već traje 20 meseci i još dva putovanja po Evropi i Aziji”, rekao je Nenad Niškim vestima.

Foto: Privatna arhiva

Nakon poslednjeg posla koji je radio u Kini on putuje već tri godine, a za to vreme boravio je osam meseci u Aziji, osam meseci u Evropi i dvadeset meseci u Americi.

“Trenutno se nalazim u Kolumbiji, oduševljen sam ovim mestom, ali svaki deo sveta ima nešto od čega vam zastane dah. Ne mogu da vam kažem do kada ću da putujem, nemam neki poseban plan, mislim da još mnogo toga trebam da vidim”, rekao je Nenad.

Foto: Privatna arhiva

On u proseku troši 10 evra dnevno, i kako kaže više od toga mu nije potrebno jer prevoz i smeštaj ne plaća.

“Smeštaj skoro uvek preko couchsurfinga gde imam 1.163 preporuka od ljudi, prevoz uglavnom stopom, mada sam u tri zemlje kupovao motore”, rekao je Nenad.

Kada ne uspe da nađe smeštaj preko couchsurfinga, često se dešava, da u razgovoru sa ljudima koje sreće na ulici dobije smeštaj kod njih.

“Kad im ispričam moju priču mnogi se ponude da me ugoste u njihovom domu. Tako sam upoznao dosta divnih ljudi, dvinih porodica koje su nesebično podelile samnom sve što imaju”, kaže Nenad.

On se na ovaj put odlučio pre 12 godina kada je preko couchsurfinga ugostio mnoge strance koji su želeli da posete Niš.

“Dolazili su kod mene mnogi, i voleo sam da prikažem moj grad na najlepši mogući način. Sada se i drugi trude da pokažu svoje gradove i sela na najlepši način”, kazao je Nenad.

Foto: Privatna arhiva

Samo na poslednjem putovanju, on je prešao, 49.700 kilometara za 19 meseci. Od toga 3.530 po Karibima, 46.170 kilometara od Njujorka do Ekvadora zemljanim putem.

“Obišao sam Filipine motorom oko 8.000 hiljada kilometara, Meksiko, isto motorom, oko 7.500 kilometar, a i u Indoneziji sam putovao isključivo motorom”, rekao je Nenad.

Na putovanju koje traje toliko dugo događaji se smenjuju jako brzo. On, kaže, da je to već način života koji je izabrao, da li će se nekada opredeliti za neki grad ili kontinent na kome će da boravi malo duže, još uvek ne zna.

“Jednom sam čak ustopirao jedrilicu od Haitija do Jamajke i od La Paza u Meksiku do Mazatlana preko mora Kortez. To je bio izuzetno zanimljiv dan”, kaže Nenad.

Nekada se dešava da ne uspe da vidi baš sve što je naumio, pa ja tako tragajući za jezerom  ispod vulkana El Altar proveo čitav dan u blatu do kolena i nije uspeo da stigne do jezera.

“Ponekada ne stignete do destinacije, ali zapamtite putovanje. To jedno od putovanja koje ću dugo pamtiti”, kazao je Nenad.

Foto: Privatna arhiva

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com