Sport

NIŠLIJA NA ČELU KINESKE REPREZENTACIJE: Naš Jurica u trci za Olimpijsko zlato u najzahtevnijoj sportskoj disciplini!

Jurica Stanković, višestruki državni prvak Srbije u snoubordu i skijanju, nekadašnji selektor Srbije i Grčke u svim navedenim disciplinama dosegao je limit, ali tu se njegova ambicioznost ne zaustavlja. Od pre godinu dana suočio se sa novim životnim izazovom, u koji se niko do sada nije upustio. Krajem 2019. godine dobio je poziv od Olimpijskog komiteta Kine, na koji se odazvao i postao glavni trener paraolimpijske reprezentacije u snoubordu.

Zimska Olimpijada održaće se 2022. u glavnom gradu Kine u Pekingu. To će biti treće zaredom Olimpijske igre održane u Aziji, nakon Pyeongchanga 2018 i Tokija 2020. S obzirom na to da su bili domaćini Letnje Olimpijade 2008, Peking će biti prvi grad koji je bio domaćin i letnje i zimske Olimpijade.

NA PUTU DO ZLATA: Stanković preuzeo kineske paraolimpijske snoubord reprezentacije

Kako je najavljeno, održavanje Paraolimpijade predviđeno je za period od 4. do 14. marta iduće godine, a do tada naš uspešni Nišlija boraviće u Šangaju kako bi snoubordere pripremio za istorijsko takmičenje i podigao kvalitet takmičara na vrhunski nivo!

Višestruki šampion, nekadašnji selektor Srbije i Grčke Jurica Stanković ima cilj – da ispiše nove strane istorije najmnogoljudnije nacije na svetu!

Kako i sam kaže jedno vreme je sve išlo kako treba, ali su u jednom periodu zbog pandemije korona virusom morali da pauziraju sa treninzima na prometnijim delovima skijališta. Ipak, entuzijazam Stankovića povodom novog angažmana ne jenjava. On sada svakodnevno radi na pripremi takmičara za predstojeće OI.

TIM KOJI OSVAJA: Kineski snouborderi predvođeni srpskim trenerom

Jurica je oduševljen uslovima za trening, ali i odnosom države prema paraolimpijcima, a kako i sam kaže radio je na konstruisanju staza za dve discipline.

PERFEKTNI USLOVI ZA TRENING: Kao prednost Jurica ističe mogućnost treniranja na domaćem terenu

“Uslovi za trenige su vrhunski. Po mom dolasku napravio sam dve specijalne staze za olimpijske discipline border kros i banked slalom. Nakon toga smo imali prvi istorijski Azijski kup u para snoubordingu u disciplini border kros. Odnos države prema paraolimpijcima je fantastican: od uslova treninga, do samih nagrada koje dobijaju od države”, priča Stanković.

Kao prednost ističe mogućnost treniranja na domaćem terenu, a u svoj tim polaže velike nade, imajući u vidu činjenicu da su njegovi takmičari ostvarili značajne pobede nadmećući se sa snouborderima bez invaliditeta.

Osobina koja ga posebno impresionira kod ovih mladih ljudi, uzrasta od 17 do 31 godine, koji predstavljaju Kinu u do sada “neistraženoj i novoj” sportskoj kategoriji jeste izdržljivost, upornost i disciplina, sa kojima je ovom timu istorijski rezultat neminovan.

DECA HEROJI: Invaliditet nije smetnja ka zlatu za one sa jakom voljom

Sva dosadašnja takmičenja, predvođena ovim hrabrim momkom i sportistom, predstavljaju uvertiru za ono najbitnije što ih očekuje – Zimske Paraolimpijske igre 2022.

RED, RAD I DICIPLINA: Svakodnevni treninzi predstavljaju samo uvertitu za zimske OI 2022

Pre angažmana u Kini, ovaj Nišlija bio je selektor Srbije i Grčke, a potom je radio u Gruziji, gde je proglašen za počasnog građanina te zemlje.

Inače, Stanković je osvojio 92 zlata kao takmičar, bio reprezentativac Srbije i drži najbolji rezultat na Zimskoj univerzijadi. Vitrine je dopunio odličjima osvojenim kao selektor Srbije, u čijem su mandatu ostvareni istorijski rezultati, predvodio je i selekciju Grčke, a sada se istom nada i u ulozi trenera najmnogoljudnije svetske nacije.

Naš Nišlija herojski krči put ka istorijskom uspehu, kako bi Kini doneo medalju i time doprineo razvoju snoubordinga kako u toj zemlji tako i u svetu, a redakcija Serbian Timesa mu želi prohodan put, jer njegov uspeh je i uspeh naše zemlje.

Piše: Bojana Kovačević 
Članak preuzet sa SERBIAN TIMES  

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com