Hronika

Nišlija osumnjičen da je zadavio brata negirao zločin pred sudom

Nišlija Milan Grujić (45) iz Niša koji je uhapšen zbog sumnje da je u noći 5. i 6. maja ove godine krvnički pretukao pa udavio svog starijeg brata Sašu Grujića (52) u njihovoj porodičnoj kući u Požarevačkoj ulici u Nišu, na današnjem glavnom pretresu u Višem sudu u Nišu negirao je da je počinio taj zločin.

Grujić je istakao da je njegov brat preminuo prirodnom smrću i to nakon što je tokom dana bio veoma uznemiren, zbog čega je popio više tableta bensedina, a uveče je pao u hodniku.

„Oko devet uveče smo legli na krevete u dnevnoj sobi kako bi gledali film, ali se Saša mnogo vrpoljio u svom krevetu, zbog čega sam odustao od filma i otišao u svoju sobu, odneo ćebe i jorgan i legao da spavam. Dvadesetak minuta nakon toga čuo sam da je nešto palo, izašao sam iz sobe i u hodniku video brata kako leži na pločicama u hodniku. Uhvatio sam ga rukama ispod mišica i odneo do kreveta. Bio je bled, nije ništa govorio, ali su mu oči bile otvorene“, rekao je Milan u svojoj odbrani.

On je kazao da je tada pozvao Hitnu pomoć i tražio pomoć, ali da su ga iz Hitne samo pitali šta se dogodilo i odbili da dođu, ne pitajući za adresu sa koje je zvao.

„Kada sam oko 3,30 časova ustao da pogledam kako je Saša zatekao sam ga sa zatvorenim očima, nije disao, bio je bled, a ispod očiju je pomodreo. Uplašio sam se, počeo sam da ga drmusam, da ga šamaram, probao sam da mu dam veštačko disanje, masirao sam mu srce, ali već je bio mrtav. Uplašio sam se i pozvao komšiju koji je u toku popodneva bio kod nas. Brata sam odmah presvukao, jer sam se setio kako nam je mrtvozornik rekao kada nam je majka umrla da je što pre presvučemo, da se ne bi ohladila pa da moramo da joj lomimo ruke. Bratovljeve stvari sam bacio u kantu za đubre ispred kuće, jer su bile mokre, on se umokrio dok je ležao na krevetu. Nisam imao nameru da ništa prikrijem“, kazao je Milan.

Na pitanje sudije i zamenika Višeg javnog tužioca, zbog čega nije odmah pozvao Hitnu pomoć nego komšiju, Grujić je rekao da se uspaničio i da nije znao šta da radi.

„Kada sam pozvao Hitnu pomoć i rekao im da mi je brat preminuo, oni su mi kazali da moram da zovem mrtvozornika. To sam i uradio. Mrtvozornik je došao, a onda i policija koja me je odvela u SUP i tamo saslušala. Nakon toga sam krenuo da priprema sahranu bratu, otišao sam do radnje za prodaju pogrebne opreme, ali pošto su mi tražili potvrdu o smrti otišao sam do Zavoda za sudsku medicinu da uzmem tu potvrdu. Tamo me je policija uhapsila, tako da ne znam ko mi i je brata sahranio“, rekao je Milan.

On je kazao da se sa bratom poslednjih godina dobro slagao, mada su povremeno imali nesuglasice.

„Do 2016. godine, do kada nam je majka bila živa bilo je svačega, neću da krijem i da lažem, ali nakon toga se nismo svađali. Kupili smo nameštaj za kuću, frižider, zamrzivač. Ja sam brinuo o kući, o računima, a njega sam slao u prodavnicu u nabavku zato što mu je to doktorka preporučila. Imao je problema sa plućima pa je doktorka rekla da mora što više da šeta, da bi manje pušio. Nakon izlaska iz duševne bolnice imao je terpaiju, trebalo je da pije tri puta dnevno besnsedin, ali je pio i više. Dozvoljavao sam mu, jer je to tražio, bio je uznemiern, smatrao sam da može da pije jer mu je doktorka prepisala taj lek“, izjavio je Milan.

On nije mogao da odgovori na pitanje suda otkud njegovom, sada pokojnom bratu povrede po telu, pored onih na vratu, koje su otkrivene prilikom obdukcije. Za povrede na vratu, rekao je da su možda nastale dok je brata drmusao i pokušavao da mu da veštačko disanje.

Komija Grujića, Srđan Velimirović, kazao je na sudu da je popodne proveo u njihovoj kući, družeći se sa njima i pijući pivo, ali da ništa nije ukazivalo na tragediju.

„Pričao sam i sedeo sa Milanom, dok je Saša uglavnom ležao na krevetu. Videlo se da mu nije dobro. Nerado je otišao u prodavnicu kada ga je Milan poslao po pivo. Sve je delovalo normalno do 21 sat dok sam ja bio sa njima, a šta se posle dogodilo ne znam. Milan mi je telefonirao u pola četiri ujutro i rekao da mu je brat umro. Naplakivao je i pozvao me da dođem kod njega. Saša je bio položen u krevet, video sam da ima plavu masnicu na oku. Šta se tamo dogodilo zaista ne znam. Milan mi je pričao da mu je davao veštačko disanje i masirao srce ali da nije uspeo da mu pomogne, te da je zvao Hitnu pomoć ali da nisu došli. Sedeli smo možda sat vreme a, Milan je čim je svanulo zvao pogrebno preduzeće, ali sam mu kazao da prvo mora da obavesti mrtvozornika. Ja sam posedeo sa njim oko sat i po, pa sam otišao kući, a ujutru oko sedam otišao sam do crkve da kupim sveću, rekao je Velimirović.

On je kazao da su braća, nakon smrti roditelja živela sama i izdržavala se od porodičnih penzija. Velimirović je rekao da je ranije viđao da Milan povremeno šamara Sašu, nezadovoljan što ovaj nije održavao ličnu higijenu.

Prema optužnici koju je podiglo Više javno tužilaštvo u Nišu zločin se odigrao u toku noći između 5. i 6.maja 2022. godine, u vremenskom periodu od 21 do 3.30 časova u porodičnoj kući u kojoj su braća živela sama.

Milan je optužen da je ubistvo počinio u stanju “bitno smanjene uračunljivosti”.

„Brata Sašu Grujića je najpre pesnicom snažno udario u predelu desnog oka, da bi ga zatim, kada je pao na pod, šutirao nogama na kojima je imao obuću sa tvrdim đonom u predelu glave, lica i butina a potom ga rukama snažno stezao u predelu vrata, nanevši mu zbirno teške telesne povrede. Usled ugušenja nastalog kao posledica stezanja rukama u predelu vrata, oštećeni sada pokojni Saša Grujić je na licu mesta preminuo, da bi potom telo pokojnog podigao i ostavio da leži na krevetu, a zatim ga presvukao , i garderobu koju je pokojni prethodno nosio na sebi bacio u kantu za smeće u dvorištu porodične kuće, nakon čega je pozvao Zavod za hitnu medicinsku pomoć i prijavio prirodnu smrt svog brata“, navodi se u optužnici VJT Niš.

Obdukcijom je utvrđeno da je Saša zadobio višestruke povrede glave vrata i lica, od krvnih podliva i oguljotina, pa do preloma roga grkljanske hrskavice.

Milan Grujić je optužen da je učinio krivično delo ubistvo iz čl. 113 Krivičnog zakonika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com