Društvo

Nišlija koji je prodavao bubreg zbog duga za struju i dalje u mraku

Stojadin Mitić (75) i njegova supruga Milunka jedno su od 4.500 domaćinstava u Nišu kojima je struja godinama isključena, a Mitićima nije pomoglo da se priključe na elektromrežu ni to što je Stojadin zbog struje nudio bubreg na prodaju.

U stanu u naselju Železničke barake žive bez struje već tri i po godine, što je posebno teško u ovim vrelim letnjim danima kada temperatura u Nišu dostiže i 40 stepeni.

Mitić je rekao da su njegova supruga i on izmirili sve dugove za struju, ali da ni to nije pomoglo da je dobiju i da žive „kao ljudi“.

„Nijedan dinar više ne dugujemo Elektrodistribuciji. Platili smo više od 300.000 dinara na ime starog duga, a posle još 170.000 na ime neke navodne nelegalne potrošnje. Medjutim, kada su trebali da nas uključe, rekli su nam: ‘Ne može, morate da donesete potvrdu iz Katastra da je stan uknjižen’. Tako smo se našli pred nepremostivom preprekom“, istakao je Mitić.

Foto: B.LJ.

Prema njegovim rečima, potvrdu iz Katastra o legalizaciji ne mogu da dobiju zato što su svi stanovi u naselju Železnička baraka u vlasništvu Železnice, a ona ih nije uknjižila.

„Mi smo pokrenuli proceduru otkupa stana, ali ovog našeg naselja nigde nema upisanog u Katastru. Pokušali smo da dobijemo dokumentaciju od Železnice, medjutim oni su se podelili na neka preduzeća i sad ne znaju kom preduzeću treba da pripadnu stanovi. U Nišu ima 70 takvih stanova“, objasnio je Mitić.

Za protekle tri po godine, dodao je, obraćao se za pomoć mnogim ustanovama i institucijama, kucao na vrata više od 15 kancelarija u „Jugoistoku“, a jedino je odgovor dobio od Zaštinika gradjana Zorana Pašalića.

„Zaštitnik gradjana mi je odgovorio da ne može da reši moj problem, ostali mi ništa nisu odgovorili.

Pisao sam Elektroprivredi Srbije, i gore u Beogradu i ovde u Nišu, premijerki Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Kome još da se obratim za pomoć, ne znam“, rekao je Mitić, koji već ima punu torbu različitih dopisa, računa, molbi, zahteva…

Kako je kazao, od novinarke koja ga je posetila tek je ovih dana saznao da postoji mogućnost da se Gradu Nišu ili gradskim opštinama prijavi za ponovno priključenje na mrežu.

„Nisam znao za taj poziv grada i za to da su se grad i Ministarstvo energetike angažovali da problem sa strujom rešavaju. Kako bi i znao kad nemamo struju, ne možemo da gledamo televizor. Prijaviću se, pa ćemo da vidimo šta će od toga da bude“, rekao je Mitić.

Dodao je da njegovoj porodici treba „ljudska pomoć“, a ne pomoć u novcu.

„Supruga i ja smo radeći na železnici stekli penziju, ona prima 16.800 dinara, a ja 27.000. Možemo da plaćamo račune, ali samo da nam neko pomogne da nas ponovo priključe na mrežu“, naglasio je on.

Dodao je da su pre tri godine zaista bili u velikoj krizi kada su morali da plate dug od 300.000 dinara, tako da je u „očaju“ ponudio bubreg na prodaju, ali je od toga odustao pošto je uz pomoć ćerke prikupio novac i isplatio dug.

„Imao sam više ponuda za bubreg, bili su to ljudi koje je muka naterala, jedna žena je tražila bubreg za ćerku, otac je tražio za sina. Da nisam na drugi način sakupio novac sigurno bih to uradio. Spreman sam sve da uradim ne bi li nas ponovo priključi. Pre svega zbog moje žene, težak je astmatičar, bolesna je, ne znam koliko će izdržati bez struje“, istakao je Mitić.

Milunka Mitić

Njegova supruga Milunka rekla je da ima „samo jednu želju pre nego što umre“, a to je da ponovo imaju struju.

„Mnogo mi je teško što nemamo struju, najviše zbog ćerke. Usvojili smo je kada je imala 4.800 grama, a sada dodje kući sa posla i nema toplu vodu da se okupa. Prošlog vikenda se udala i morali smo da pozajmimo struju od komšija za ta dva dana kada su nam gosti dolazili“, rekla je Mitić.

Od 4.500 domaćinstava u Nišu koja su bez struje njih 350 se u proteklih mesec dana odazvalo pozivu grada i prijavilo za pomoć oko ponovnog priključenja na elektroenergetsku mrežu.

Pretpostavlja se da je broj prijavljenih mali zato jer mnogi, poput Mitića, ne znaju za poziv.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Problem postoji i sa katasratskim parcelama u vlasnistvu EPS-a,koji je na vreme dao sve papire za uknjizenje EPS-ovih stanova.ali katastar Leskovac jos nije doneo odluku i ko zna kad ce uknjiziti stanove,,eto to je nasa drzava i njeni cinovnici

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button