Magazin

Nišlija je preživeo TRI LOGORA i ima samo JEDNU PORUKU

Sloboda je pored zdravlja najveće bogatstvo. Mnogo je teško kada te tuku i maltretiraju bez razloga, kada si gladan i žedan, kada znaš da ne smeš da se predaš i budeš kukavica.

Tako za „Blic“ priča Vladimir Jovanović (93) iz Niša, čovek koji je preživeo tri logora. Kaže da je te davne 1944. odlučio da preživi i da se bori, iako nije verovao da će ostati živ.

– Imao sam 19 godina kada su nas, muškarce starosti od 15 do 65 godina, iz sela Kravlje u ranim jutarnjim satima bez objašnjenja odveli u niški logor. Sećam se da je bilo mučno, bili smo uplašeni, nismo znali šta nas je snašlo, zatim su nas prebacili u logor na Banjici, a kasnije u Mauthauzen, gde je počela borba za goli život – priseća se Vladimir.

Kada su logoraše poterali u Mauthauzen, nisu ni znali gde su krenuli, dovedeni su u logor bez objašnjenja. Oni stariji padali su u nesvest od straha i gladi, ostali su svučeni nagi, ošišani su i obučeni u prugasto odelo.

– Tamo nas je otišlo 650, u životu je ostajao svaki stoti, ja sam bio jedan od tih. Hranili su nas otpacima, ljuskama od krompira, radili smo po 16 sati, prenosili smo nekakav kamen strmim stepenicama, bili smo i gladni i pretučeni. Mnogi tu torturu nisu mogli da podnesu, pa su se sami hvatali za bodljikave žice kako bi sebi prekratili muke – priča deda Vlada.

Strme stepenice o kojima deda Vlada priča dobile su naziv „stepenice smrti“, jer ih mnogi nisu preživeli. Posle takve torture, koja je trajala po 16 sati dnevno, spavali su po četvorica u jednom krevetu.

– Parče hleba bio je san, a sloboda je bila nešto čemu se niko nije mogao nadati. Jednom prilikom, gladan, izmučen, umoran, gledao sam kako ljudi umiru oko mene, to su bili moji Kravljani, moji drugovi, prijatelji, jedini saborci. Moja nada je umirala zajedno sa njima, a telo i duša više nisu imali izbora. Krenuo sam da se rukom uhvatim za bodljikavu žicu koja je bila pod naponom kako bih sebi oduzeo život. Ali, u tom trenutku proradio je u meni neki inat, setih se reči svoga oca „samo kukavica može sebi da oduzme život“, okrenuo sam se i nastavio da trpim, da se mučim i borim, razmišljao sam samo o slobodi, i na kraju je dočekao – priča ovaj Nišlija.

Opširnije na www.SrbijaVesti.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com