DruštvoMoja pričaObrazovanje

NIŠLIJA DARKO JOTOV UČESNIK U KVIZU „POTERA“: Pročitaću obavezno Mobi Dika

Darko Jotov (20) je student druge godine Departmana za komunikologiju Filozofskog fakulteta u Nišu u ponedeljak je mnogobrojne Nišlije oduševio učešćem u jednom od najgledanijih kvizova „Potera“. Prvo jer je iz Niša, a drugo – pokazao je da može zajedno sa ostalim takmičarima „da pobegne“ i najmlađem svetskom prvaku u kvizovima Žarku Stevanoviću koji je bio njihov tragač.

Od pobede i poraza takmičare i tragača je delilo samo pet sekundi, a Darko kaže da su mu tih 2 minuta koliko je Žarko odgovarao na pitanja kako bi ih stigao bila najdaža u dosadašnjem životu. Nikada sa toliko žara nije gledao na sat i nikada se sekunde nisu sporije smanjivale. Pokazalo se da je 20 pitanja na koja su takmičari odgovorili i poslednjoj igri za tragača bila nedostižna. Kraj kviza obeležila je ekplozija sreće učesnika kviza.

Foto: printscreen RTS

„Ovo je moje prvo ozbiljno učešće u nekom kvizu i vatreno krštenje. Prijavio sam se savim slučajno. Iz radoznalosti. Da odmerim znanje sa najboljima, mislim na tragače. Nekako sam priželjkivao da to bude Žarko jer je približno mojih godina. Jedino sebi ne može da oprosti to što nije znao odgovor na pitanje iz književnsoti, jer puno čita ali je sebi obećao da će pročitati Mobi Dika“, kaže Darko Jotov.

Da se prijavio za „Poteru“ znao je samo on. Nije želeo da priča sa porodicom i prijateljima o tome. Nije se previše ni nadao da će učestvovati u kvizu.

„Kada sam dobio poziv za testiranje pomislio sam da igra počinje, ali još nisam bio toliko ubeđen da ću stići do samog kviza. Test sam prošao a onda je usledio poziv za snimanje. Tek tada sam se nekako prosvestio i odlučio sam da kažem prijatelja kako se ne bi previše iznenadili kada me vide u kvizu koji, inače, redovno pratim kao i većina mojih prijatelja“, kaže Darko.

Zadovoljan je rezultatom koji je postigao. U prvoj igri je odgovorio tačno na 9 od nekih 11 pitanja i pred tragačem se pojavio sa 90.000 dinara koje je osvojio.

„Brzi odgovori i trka sa vremenom mi više odgovaraju. Imam svoju taktiku za takav način odgovaranja. Ako na prve dve do tri reči iz pitanja vidim da ne mogu da odgovorim idem dalje. Tako uštedim vreme za nove odgovore. To sam radio i u poslednjoj igri. Kada vidim da takmičari iz tima ne regaju na pitanje posle dve sekunde, kaže „dalje“ kako ne bi gubili vreme“, objašnjava Darko.

Za učešće u kvizu važno je znanje, opšta kultura, brzina i logičko razmišljanje.Važna je i koncentracija jer bez toga ne vredi ni znanje ni logika.

Darko Jotov; Foto: V.P.

„Ne postoje pripreme za kviz. Ne možete da uzmete enciklopediju, da sednete i učite odgovore na pitanja. To jednostavno nije moguće. Važno je da se koncentrišete dovoljno duboko i logički povezujete stvari. Samo tako možete da stignete do pobede. Zanimljivo je da sam odgovore na neka pitanja, dok sam stajao za tablom licem u lice sa tragačem, bukvalno izvlačio iz nekog dalekog iskustva ili sećanja. Negde sam to video ili pročitao, čuo. Sada je potrebno samo da logičkim razmišljanjem odbacim ponuđene odgovore za koje znam da im nije tu mesto i dođem do tačnog odgovora. Svakako vam je potrebna i sreća jer ne možete sve da znate“, kaže Darko.

Priznaje da mu je najteže bilo da odgovori na prvo pitanje, ali kada je vido da je odgovor tačan, sve je bilo kasnije lakše. Da je tu pogrešio nije siguran da bi uspeo da završi igru.

Pored kvizova, njegova velika ljubav su književnost i filmovi, ali i mediji.

„Nažalost malo pitanja sam imao iz oblasti filma, a na jedno pitanje iz književnosti nisam dao tačan odgovor i to me jako muči. Radi se o Mobi Diku“, kaže Darko zadovoljan što je uspeo da pokaže da je dobar u onome što najviše voli a to su kvizovi.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Браво Даре Даре легендо, навијали смо за тебе !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com