Društvo

Nišlija Andrija ostvario je svoj san u Švedskoj, sada želi da pomogne niškim studentima

Nišlija, Andrija Ilić, nakon završenog Mašinskog fakuleta u Nišu odlučio je da ode iz Srbije i završi master studije na Švedskom Univerzitetu. Kako kaže, tu odluku je doneo, jer nije video nikakvu prespektivu za sebe u rodnom gradu, a oduvek je želeo da bude deo auto industrije i nakon što je završio školovanje i uspeo da savlada švedski jezik dobio je tu prilku i postao tim lider za konfiguraciju u auto industriji. Njegova firma podržava više brendova počevši od Volva do čak i letećih automobila.

„Uspeo sam da dođem do posla koji sam jako želeo, nije lako da se postigne uspeh u stranoj zemlji, ali ako radite i imate jaku volju vrata su vam otvorena. Nikada nisam požalio što sam odlučio da nastavim svoj život van Srbije, nedostaju mi prijatelji i rodni grad i volim da dođem ovde, ali na odmor“, kazao je Ilić.

On želi da pomogne našim studentima i da im pruži prilku koju on sam nije imao za vreme studiranja te je kontaktirao par niških fakulteta sa kojima želi da ostvari saradnju i da omogući našim studentima da učestvuju u projektima zajedno sa studentima iz Švedske.

„Ja na svom poslu imam tu mogućnost da biram studente koji će učestvovati na projektima u našoj firmi, do sada sam sarađivao sa Švedskim studentima, i poželeo sam da naši studenti koji su željni prilika i gladni izazova dobiju šansu da učestvuju na tim značajnim projektima koji će im kasnije pomoći da dođu do zaposlenja ne samo u auto industriji već i u mnogim drugim oblastima“, kazao je Ilić.

Foto: Privatna arhiva

On je svoj predlog pre svega izneo Mašinskom fakultetu i za sada nije dobio nijedan konkretan odgovor.

„Na Mašinskom fakultetu ide sporo saradnja, sve ostaje na rečima. Počeo sam neke razgovore sa PMF-om vezano za Machine learning i veštačku inteligenciju i sa njima započinjemo neku priču koja se razvija i sada očekujem dalji korak. Ja želim da pomognem, znam kako je studentima i ono što im je potrebno je šansa i da dobiju priliku da steknu praksu u nekim od značajnih svetskih firmi koje se bave oblastima za koje se oni školuju“, kazao je Ilić.

Jedan od značajnih projekta na kome bi naši studenti mogli da učestvuju zajedno sa studentima iz Švedske je projekat po kome studenti dve različite zemlje prave formulu za trke.

To je projekat koji se pokreće svake godine u Švedskoj i bilo bi od velikog značaja da naši studenti učestvuju, ali takvih prilika za saradnju je mnogo samo je potrebno malo truda da bi se ta saradnja uspostavila i nadam se da će naši fakulteti uvideti od kolikog je to značaja za studente“, kazao je Ilić.

Njegov posao u Švedskoj, je između ostalog, i da kreira sa svojim timom digitalnog blizanca automobila koji još uvek nije došao do proizvodnje.

„Moja grupa generise digitalnog blizanca automobila. LJudi mogu da vide gotov proizvod pre nego da bude fizicki napravljen mi smo lideri u regionu po tom pitanju. Porse je na tom nivou blizu, jer oni imaju nesto slično, ali mi generišemo digitalnog blizanca od samog rodjenja. To nam pomaže jer možemo da testiramo auto, možemo da imamo milione kilometara digitalne vožnje, imamo testiranje zimske vožnje za automobili čija prodaja kreće na leto. Da ne bi čekali da se auto vozi na teren i testira, mi pravimo scenario vožnje i tesiramo sve čitav softer automobila i kako će da reaguje na sneg, kišu i sl.“, kazao je Ilić.

Foto: Privatna arhiva

Voleo bi, kako kaže, da Niš vrati svoj stari sjaj koji je imao kada je Mašinska i Elektronska industrija bila u svom usponu i nada se da će i on moći da učestvuje u tome i pomogne svom rodnom gradu, ali pre svega mladim ljudima koji treba da pokažu svoj potencijal.

„Naši studenti imaju veliki potencijal koji nije iskorišćen i nadam se da ćemo ostavriti saradnju i pokazati svetu ono što imamo da ponudimo“, kazao je Ilić.

On u Srbiju ne planira da se vrati trajno, ali nada se da će moći da pomogne svom gradu da vrati stari sajaj ili dobije neki potpuno novi.

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com