Kultura

Nišlija Andrej Cincarević i Valjevka Andrijana Božić održali koncert u kripti crkve Svetog Marka

Uz blagoslov i prisustvo Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja, u renoviranoj kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, održan je klavirski duo nastup Nišlije Andreja Cincarevića i Andrijane Božić iz Valjeva. Mladi niški umetnik dostojno je predstavio Eparhiju nišku i svoj grad.

Pored srpskog patrijarha Irineja, koncertu u kripti “beogradske Gračanice”, su kao posebna podrška mladim talentima, prisustvovali Preosvećeni vladika niški Arsenije i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je na ovaj način još jednom pokazala da će biti puna podrška svim mladim i talentovanim Nišlijama koji predstavljaju grad.

Foto: Privatna arhiva

Mladi umetnici su se predstavili u punom svetlu. Kompozicije su izvedene tehnički precizno, a temperament koji su tom prilikom pokazali, svojstveno mladim muzičarima, publika je prepoznala i prihvatila što je stvorilo svojevrsnu emotivnu vezu sa mladim muzičarima. Posebno su se istakli u izvođenju “Plesa smrti”, francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa.

Na koncertu su izvedene i kompozicije Volfganga Amadeusa Mocarata i Petra Iljiča Čajkovskog.

Interesantan je podatak da je mladim pijanistima na koncertu pripala čast da prvi dotaknu dirke novog klavira čuvene marke “Behštajn”, jedne od  deset vodećih u svetu. Uprava crkve Svetog Marka kao oraganizator, nabavila je novi, polu-koncertni klavir, namenski za renovirani prostor kripte u kojoj će se održavati koncerti, a srpska prestonica upotpuniti svoj kluturni život.

Foto: Privatna arhiva

Andrej Cincarević (27) se od detinjstva bavi muzikom. Pevao je u dečijem horu Branko, a prvi solistički pevački nastup je imao sa nepune četiri godine. Bio je redovni član dečijeg, a potom i standardnog ansambla hora sa kojim je kao pevač, solista i kompozitor nastupao širom sveta. Godine 2015. je nastupao kao solista sa horom Collegium musicum.

Završio je osnovnu i srednju muzičku školu u Nišu, odsek klavir u klasi profesorke Mirjane Mladenović. Pohađao je časove kod profesorke Svetlane Korunović. Bio je polaznik seminara profesora Borisa Kraljevića. Završio je osnovne i master studije na FMU u Beogradu u klasi profesora Maje Rajković.

Godine 2016. je prvi put nastupio sa niškim Simfonijskim orkestrom. Održao je nekoliko solističkih resitala od kojih se izdvaja koncert u Artgetu (2016), kao i u Centru lepih umetnosti Gvarnerijus (2019).

Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su najznačajnije treća nagrada na Festivalu pijanizma u Sremskoj Mitrovici, druge nagrade na Drugom internacionalnom muzičkom takmičenju Slobomir u Bijeljini i na Međunarodnom festivalu mladih pijanista u Šapcu, kao i prva nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Banjalučki bijenale (2012).

Autor je više aranžmana, kao i dela Carica tišine, Heruvimska pesma. Njegove kompozicije izvođene su u različitim salama, kao što su Svetosavski dom u Nišu, Kolarac, Kripta Hrama Sv. Save u Beogradu, Konzervatorijum F. Šopen, Konzervatorijum Čajkovski, Belgorodska filharmonija, Autonomni univerzitet u Tlaksali, Narodno pozorište u Puebli i druge.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com