Kultura

Niškom profesoru matematike TRI MUZIČKE NAGRADE od početka godine!

Malo je ljudi u našem okruženju, koji, poput Baneta Jovanovića, uspevaju da u svemu što rade budu najbolji. Skoro dvadeset godina je pedagog, omiljeni profesor matemike, a duže od toga postoji i njegova ljubav prema zabavnoj muzici. Od početka ove kalendarske godine Jovanović je dobio tri prestižne nagrade za svoje muzičko stvaralaštvo.

Profesorski “het trik”

Na nedavno završenom muzičkom festivalu u Aranđelovcu, “Summer fest 2019”, Bane Jovanović je sa svojom novom pesmom “Te noći kakva si bila” osvojio drugo mesto među petnaestak takmičara, koliko je nastupilo na otvorenoj sceni u parku Bukovičke banje.

Ovaj festival održava se već treću godinu, a Jovanović skromno kaže da nagradu nije očekivao, veća mu je želja bila da javnosti predstavi novu pesmu koju je pripremao od jeseni prošle godine.

Foto: privatna arhiva

“Kompozicija je delo niškog autora, bivšeg “Galijaša” Baneta Radulovića, aranžman je uradio Marko Stojković, takođe Nišlija i ja sam veoma zadovoljan kako pesma zvuči. Prateći vokali niške grupe “Constantine“ su takođe veoma doprineli atmosferi pesme. Nagradu u Aranđelovcu nisam očekivao, ali mi je drago da je stručni žiri izdvojio od ostalih pesama koje su se čule”, kaže Jovanović.

Ovo nije njegova prva saradnja sa muzičarima koji su svirali u rok bendu “Galija”. Za CD “Zbog tebe postojim”,  koji je izdao Diskos iz Aleksandrovca, aranžmane su radili Bratislav Stamenković i Bata Zlatković. Ovaj disk izašao je pre tri godine u tiražu od 500 primeraka.

„Muzika je moj hobi i ljubav, ne radim to ni zbog slave ni zbog para“, kaže profesor matematike i kantautor.

Summer Fest u Aranđelovcu održan je 9. juna, a tačno mesec danas ranije,u maju, Jovanović je učestvovao na 7. Ex-YU festivalu “Majsko leto 2019”, u Zemunu.

I tamo je bio uspešan, nastupio je sa pesmom “U tvom srcu je istina” i osvojio 3. nagradu stručnog žirija za najbolju pop pesmu festivala.

A 13. marta, takođe ove godine, Jovanović je proglašen za najboljeg kantautora Balkana u kategoriji zabavne i pop muzike na Balkan awardsu 2019. godine.Nagrada mu je uručena na svečanoj ceremoniji u Sava Centru u Beogradu. Rekao je da je iznenađen ovom prestižnom nagradom koju su do sada dobijale ličnosti sa “zvučnim” imenima i čije se kompozicije  “vrte” na radio stanicama, dok je on medijski malo zastupljen. Balkanski pobednik je bio ostvarenje njegovog dečačkog sna.

Bane Jovanović; Foto: Luka Radulović

“Odrastao sam uz našu zabavnu muziku, veliki sam fan Evrovizije. Kao dete pratio sam velike festivale u našem regionu, Splitski, Zagrebački , Opatijski. Rastao sam uz taj zvuk, a valjda imam i neki talenat, pa je sve to došlo nekako tako. Muzika koju pišem je šlagerska i podseća na ono što su radili Novi fosili, Crvena jabuka, Magazin, one grupe koje smo nekada voleli. To nije moderna muzika koja se danas sluša. Bez obzira šta nam se danas nudi mislim da šlagerska muzika traje, da se mladi vraćaju tom zvuku i da se sluša. U pesmama uglavnom obrađujem ljubav kao temu, muzika je lagana i prijemčiva”, objašnjava Jovanović.

Muzika i matematika u ravnoteži

Bane je do sada imao uspešne nastupe na muzičkim festivalima koji neguju zabavnu muziku u Štipu, 1998. godine, Beogradskom proleću 2000. godine, festivalu Sun flower u Zrenjaninu 2005. godine,  Fezam u Šapcu 2011., 2014. i 2016. godine. Dobitnik je i prestižnog priznanja “Beogradski pobednik” , novembra 2018. godine. https://niskevesti.rs/beogradski-pobednik-nislija-video/
Prvi bend imao je kada je bio četvrti razred gimnazije, a kasnije je počeo da se bavi i autorskim radom.

Muzika koju voli, komponuje, piše tekstove i peva je zabavna. Ona, za koju je sve manje sluha u našoj zemlji jer smo preplavljeni turbo folkom.

Foto: privatna arhiva

Kaže da su mu uzori legende zabavne muzike poput Mikija Jevremovića, Đorđa Marjanovića, Maje Odžaklijevske. Zajedno sa sećanjima na slavne dane jugoslovenske zabavne muzike, ide i snažan osećaj jugonostalgije za koji kaže da ga preplavi i danas.

Jovanović je profesor matemike u niškoj Umetničkoj školi i Gimnaziji u Beloj Palanci. Tri godine je živeo u Crnoj Gori i predavao matematiku u Budvi, a za Niške Vesti kaže da su matematika i muzika „potrebne za ravnotežu u životu“.

„Muzika je ravnoteža matematici. Za neke ljude je suvoparna, meni nije. Postoji i sličnost između matematike i muzike, ima tu neke egzaktnosti,“ zaključuje uz osmeh.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com