Hronika

Niško Osnovo tužilaštvo podiglo optužnicu: Rudnik „Soko“ radio bez dozvole

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu, nakon nesreće u rudniku „Soko“, kada je poginulo osam rudara i povređeno 20, podiglo je optužnicu za privredni prestup protiv Javnog preduzeća „Resavica“ njenog sadašnjeg v.d. direktora Saše Spasića i nekadašnjeg v.d. direktora Marka Vukovića zbog privrednog prestupa iz Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima , potvrdili su u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu.

„Oni se sumnjiče da su rudarski radovi radovi u rudniku „Soko“ izvođeni nakon isteka roka važenja poslednjeg odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike, odnosno posle 31. marta 2019. godine“, kazali su u niškom tužilaštvu.

U niškom tužilaštvu su takođe kazali su da se Privredni sud u Nišu oglasio nenadležnim i predmet je ustupljen Privrednom sudu u Kragujevcu. Razlog ustupanja je to što je pravno lice „Resavica“ registrovano u Despotovcu.

Ukoliko se na sudu dokaže da su krivi, Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ može biti kažnjeno u iznosu od 1,5 miliona do tri miliona dinara. Maksimalna moguća kazna za Sašu Spasića i Marka Vukovića je po 200.000 dinara.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je već dva puta odbijalo da pokrene krivični postupak za nesreću u rudniku „Soko“ koja se dogodila 1. aprila prošle godine. Prvi put je krivična prijava odbijena krajem leta prošle godine, a potom je početkom ove godine stiglo obaveštenje da je krivična prijava, koju je podnela nekadašnja ministarka Zorana Mihajlović, odbijena.

Međutim, advokat porodica poginulih rudara Bratislav Stojanović je nakon toga uložio prigovor, pa tužilac po treći put odlučuje o pokretanju postupka. Odluka još nije doneta, a trenutno je u toku ispitivanje preživelih rudara, kao svedoka oštećenih. Prilikom curenja metana u rudniku „Soko“, osmorica radnika treće smene stradala su na licu mesta, dok je njih 20 povređeno. Stradali su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com