Društvo

Niško groblje ponovo zapušteno, iz JKP Gorica poručuju da je održavanje svakodnevno

Visoko rastinje, smeće na sve stane i neuređene parcele, nažalost, sve su češća slika koju zatiču sugrađani na Novom groblju u Nišu. Prema rečima i fotografijama građana, Nišlije su ponovo zatekle zapuštene i neuređene delove groblja.

Prema rečima jednog Nišlije,  takva situacija je bila i za vreme Zadušnica, kada u tom periodu groblje poseti oko nekoliko hiljada ljudi. Navodi da od Zadušnica do danas, ništa nije urađeno.

Foto: S.D.

Nišlije ipak očekuju da novac koji daju za održavanje da im se barem kada su zadušnice omogući da neotežano dođu do grobova.

“Ne mogu da se otmem utisku da se Novo groblje u Nišu pretvara u deponiju. Mi plaćamo to održavanje i smatramo da je prioritet da na takvim mestima  budu očišćeni prolazi, pokošena trava i da se smeće redovno izbacuje. U svakom civilizovanom gradu, groblja su uredjeni parkovi, dok u Nišu svakim danom groblje postaje prljavije, musavije i zapuštenije.

Ne znam iz kojih razloga se na asfaltnom putu istovaruje zemlja? Zašto se pokošena trava ne sakupi već nju raznosi vetar. Svesna sam da su gradjani nemarni, da ostavljaju smeće, ali kad bi preduzeće bolje održavalo groblje i oni bi se drugačije ponašali”, kaže nezadovoljna građanka.

 

 

Foto: E.M.

Iz JKP Gorica na primedbe građana, kažu da se održavanje groblja sprovodi svakodnevno. Počev od 01.01.2021. godine preduzeću je povereno održavanje javnih zelenih površina na Novom groblju u Nišu.

“Uprkos navedenom, zbog izuzetno pojačanog bujanja vegetacije, kako bi se izašlo u susret brojnim zahtevima građana, JKP “Gorica” Niš je tokom 2021.godine u više navrata vršilo košenje trave i na samim grobnim mestima, iako ne postoji formalno-pravna obaveza preduzeća za pružanjem te vrste usluge. Na ovom mestu želimo da naglasimo da ni cene zakupa grobnog mesta i održavanja groblja kao objekta nisu menjane od 2013.godine, iako su u međuvremenu povećane cene komunalnih usluga gotovo svih gradskih komunalnih preduzeća.

“Površina Novog groblja u Nišu iznosi približno 70 hektara sa 400 parcela i oko 35 000 grobnih mesta, što uz obavezu održavanja grobalja u Brzom Brodu i Suvom Dolu, koja su preduzeću nedavno poverena na upravljanje, predstavlja veoma zahtevan i obiman zadatak”, izjavili su iz Gorice.

Prema njihovim rečima, javne zelene površine na Novom groblju u Nišu košene su dva puta u toku 2021. godine i trenutno se sprovodi treći ciklus košenja ali i da upravo ogromna površina groblja, kao i obaveza održavanja novih grobalja, utiču na brzinu obavljanja radova na košenju trave i uklanjanju rastinja.

Uz trenutnu dinamiku radova očekujemo da će u najkraćem roku biti okončana treća faza košenja, nakon čega sledi doba godine kada se bujanje vegetacije usporava i kada se ne očekuju dodatni problemi sa uklanjanjem trave i rastinja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

6 Komentara

  1. Nesposobno rukovodstvo partijski zaposleno . Gospodo iz Gorice , zasučite svi rukave ,počev od onih na terenu pa završivši sa rukovodiocima firme . Znate da naplatite 10 godina unapred održavanje a ne znate da održavate . Staro groblje u Niškoj Banji je 10 puta lošije od groblja u Nišu . 2 groblja u Banji imaju jednu šeficu i nijednog radnika .Totalni raspad sistema .

  2. Сваки пут једно-те-исто. Запуштено је и урасло, него како!!? ЛАЖУ кад негирају. Плус, чесме не раде (па човек мора да шипчи преко пола гробља да наточи воду) или прскају на све стране (па будете окупани од пете до главе), ископана земља на све стране, блато и блатњаве стазе на све стране, препуне и распаднуте канте за смеће на све стране, често и поред самих гробова (што је срамотно!), а најбоље је кад по позиву ко зна кога- секу здраво, разбокорено зимзелено дрвеће на вашем гробном месту(!!!) без да су вам јавили или тражили сагласност- а около коров до пупка да не може да се прође.
    СРАМОТА!!! Докле више?? За шта нам наплаћујете гомилу пара 10 година унапред??!

  3. Pa zasto bi i odrzavali kad nam grad vode ljudi koji nemaju pretke na ovom groblju..
    Oni su svi dosljaci i ovo ih ne pogadja..
    Npr gradonacelnik trenutni je iz Dobrujevac i nikad nije dosao na nisko groblje da vidi stanje..
    Sramota velika ali za nislije a ovi na vlast su prolazni..

  4. REŠIĆE TO “POMOĆNIK DIREKTORKE ZA RAZVOJ” NIKOLA MARINKOVIĆ. NEUSPELI STUDENT ISTORIJE ĆE SADA, POSLE 6 DRESOVA, SA ŠAPIĆEVIM BITI USPEŠAN GROBAR.

  5. Stanje na groblju je sramotno! Ne zna se da li je gori novi ili stari deo! Neka poprskaju totalom da ne raste trava po stazama. Ovaj haos nema veze sa godišnjim dobom, preko cele godine je katastrofa. Mogu npr. da angažuju ljude na 100 sati preko Centra za socijalni rad…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com