Društvo

Niškim ulicama se širi miris ajvara

Slatkasti miris pečenih paprika širi se ovih dana pojedinim delovima grada, a nema ulice u kojoj se ne može osetiti miris pečene paprike, što je siguran znak da je počela priprema zimnice, a najviše se, kao po pravilu, priprema ajvar.

Vredne domaćice koje imaju dovoljno vremena ajvar pripremaju na tradicionalni način. Redosled je jednostavan, pravo sa pijace paprika se bari, plavi paradajz peče, sve se melje, a onda sledi kuvanje od nekoliko sati uz neprestano mešanje. Ko ima dovoljno živaca da ovako pripemi južnjačku zimsku poslasticu za njega je ovo “ajvarska avantura”.

One domaćice koje više vremena provode na poslu nego kod kuće, a ne žele da kupe teglu ajvara u nekom supermarketu isti naručuju od žena koje su pripremu ajvara pretvorile u zanimanje. A sve više ih je. Ne može da se živi od toga, ali zaradi se i dobra para. Niške domaćice to rade odlično, a kako se dobar glas daleko čuje sve je više onih koje svoje proizvode spakovene u tekle odašilju i do prestonice Srbije. Tako se i u Beogradu jede niški ajvar.

“Ove godine teglu ajvara prodajemo po 500 dinara. Nekome je skupo, nekome se isplati, ali prodaje ide. U tih 500 dinara stala je tegla, paprika, so, ulje i nekoliko sati stajanja i mešanja”, priča jedna Nišlijka koja već godinama priprema ajvar po narudžbenicima.

Dodaje da unapred mora da zna koliko će ajvara prodati, pa narudžbenice prima još od kraja jula i početkom avgusta.

„Ne radim to sama“, kaže naša sagovornica. „U sve je uključena cela porodica i svi pomažu koliko mogu, peku paprike, pomažu oko ljuštenja i mlevenja, ja kuvam i tako dok ne završimo sve“.

Broj domaćica koje se opredeljuju da pripremom i prodajom ajvara dopune svoj kućni budžet sve je veći. Na ovaj način pomažu sebi, ali domaćicama koje nisu u mogućnosti da same pripreme ajvar.

„Osim toga što nemam vremena, nemam ni uslova da pripremam ajvar“, kaže Nišlijka Jasna Nikolić. „Živim u stanu, a kada nemate dvorište sve vam je otežano oko pripreme zemnice. Zato i naručujem ajvar i zadovoljna sam“.

Priprema ajvara na jugu Srbije postaje porodični posao. Proizvođači svoje proizvode sada nude i preko interneta. U mnoštvu ponuda domaćice mogu da biraju onu najpovoljniju. Cena igra veliku ulogu, ali se čini da je ukus presudan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com