Sport

Niškim košarkašima sa invaliditetom neophodna sportska kolica

Klub košarke u kolicima “Nais” osnovan je krajem 2017. godine. Od tada, klub se neprekidno razvija, priključuje mu se sve veći broj igrača. Međutim, od osnivanja do marta meseca ove godine, najveći problem je bio obezbediti kolica kako bi klub i definitivno počeo sa radom.

“Sada smo došli do nekih šest kolica. To su posebna, sportska kolica, jako skupa, polovna su oko 1.500 evra, nova nisu ispod dve i po, tri hiljade evra. Fakultet sporta je preko projekta nabavio jedna kolica, dvoja kolica su bila donacije od dva bivša košarkaša, a troja kolica su od Saveza košarkaša u kolicima Srbije, sa kojima imamo izvanrednu saradnju“, rekao je Marko Aleksandrović, zastupnik kluba i profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Pre nekoliko sedmica održan je trening između studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i košarkaša u kolicima. Kako ističu iz kluba, ljudi koji hodaju i koji nisu osobe sa invaliditetom mogu igrati sa bilo kakvim kolicima. Međutim, paraplegičarima, potrebna su posebna kolica namenjena baš za ovaj sport. Oni zbog nedostatka sportskih dolaze svojim kolicima u kojima igraju i postoji rizik da ih ozbiljno oštete ili polome.

Foto: Miloš Stamenković

“Da bismo mi igrali košarku, 5 na 5, potrebno nam je deset kolica. Mi sada igramo 3 na 3, često zbog starosti kolica, moramo da ih nosimo na popravku, reglažu točkova… Još uvek sakupljamo i rekvizite, lopte”, rekao je trener KKK “Nais” Miljan Hadžić.

Bratislav Kostić, kapiten KKK “Nais”

Među onima kojima su sportska kolica potrebna je i plejmejker i kapiten ekipe Bratislav Kostić. Bratislav je bio policijski službenik, a u 24. godini, u saobraćajnoj nesreći, povredio je pršljenove i od tada je u kolicima.

“Košarkom se bavim oko pet godina. Pre toga sam igrao stoni tenis, bavio se plivanjem, ali košarka je sport kome želim da se posvetim. Zaista se nadam da će sve ovo da zaživi”, rekao je Kostić.

Zbog svih ovih razloga iz kluba su pokrenuli akciju prikupljanja novčanih sredstava kako bi, prvo kapitenu, a zatim i ostalima obezbedili kolica i potpune uslove za bavljenje košarkom.

“Kolica koštaju, najjeftinija moguća, nova, oko 250 hiljada dinara. Kada dođemo do nekih 180, 200 hiljada, uzećemo mere i poslaćemo da kolica krenu sa izradom. Imaćemo vremena da poslednjih pedesetak hiljada sakupimo, jer proces izrade traje oko dva meseca”, poručio je Makro Aleksandrović.

Iz kluba pozivaju, prvenstveno privrednike, ali i sve ljude dobre volje, da spram svojih mogućnosti doniraju klubu novac kako bi što pre obezbedili kolica i neophodnu opremu za svoje igrače.

Svi koji žele da pomognu mogu novac donirati na žiro račun kluba:

Sportsko udruženje “UDRUŽENJE KOŠARKE U KOLICIMA NAIS”

265-4040310000204-63

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com