Društvo

Niški vrtići odolevaju koroni

Svih 26 vrtića PU „Pčelica“ Niš je u funkciji i ni jedan nije u zdravstvenom riziku, kaže Svetlana Mitić direktorka ove predškolske ustanove.

Usluge „Pčelice“ trenutno koristi oko 30 odsto upisanih mališana, uglavnom deca čija su oba roditelja zaposlena.

„Sve držimo pod kontrolom, nema nikakvih problema i nadamo se da ih neće ni biti. Trijaža je maksimalno budna i sve mere se sprovode sa velikom pažnjom. Deci svakodnevno pri dolasku merimo temperaturu, vrši se dezinfekcija ruku, obuće, distanaca se održava koliko god je to moguće, a i sam prostor gde borave deca, dezinfikuje se svakodnevno. To su mere koje neprekidno sprovodimo od 11. maja kada smo se, posle vanrednog stanja, vratili redovnom poslu“, kaže Mitić.

Iako deca nisu u obavezi da nose zaštitne maske dok borave u vrtiću, što je odluka resornog ministrastva, mališani ih vrlo rado nose. Mitić podseća da obavezu nošenja maske imaju roditelji koji dovode decu u vrtić, kao i svi zaposleni koji rade sa decom.

„Za slučaj da dete tokom boravka u vrtiću ispolji znak neke infekcije, biva izolovano u posebnu prostoriju sa trijažnom ili medicinskom sestrom, roditelji dolaze po njega i vode pedijatru. Ali od maja, takav slučaj nismo imali“, ističe Mitić.

 

Foto: S.P.

Manji broj dece u grupama je velika prednost u radu sa njima, jer pre svega omogućuje prostor za propisanu distancu, ali i za kvalitetniji rad vaspitača.

PU „Pčelica“ je, uprkos epidemiji, ove godine upisala novu generaciju, od rekordnih 1.180 deteta, čime je lista čekanja značajno smanjena. Na toj listi sada je 854 mališana.

„Trenutno se rade vrtići u Brzom Brodu i Novom Selu, a to su kapaciteti koji će trenutnu listu čekanja sigurno prepoloviti. U pregovorima smo u vezi još jednog objekta, ali o tom potom, kad epidemija dozvoli da izgradnja počne“, navodi direktorka niške „Pčelice“.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Sramota! Svaka njena reč je laž. Vraćaju decu roditelja iako oboje rade! Rad od kuće za gospođu nije rad! Verovatno zato što ona ni na poslu ne radi, pa misli da mi kod kuće vezemo goblene i gledamo parove u radno vreme. U realnosti dok raportiram direktoru o učinku dete mi pišti i vrišti!

  2. Laže čim zine, ima bar desetak zaraženih. Ali se krije maksimalno. Ta žena je izgubljen slučaj.

  3. Zašto se krije podatak da ima dosta obolelih vaspitačica od virusa korone, a da je jedan broj zbog toga i u izolaciji? Nema dovoljno vaspitačica za rad, ako se nešto hitno ne preduzme vrtići će biti potpuno desetkovani i neće imati ko da radi. Bolje sada zatvoriti sve vrtiće na dve nedelje, jer postoji veliki rizik za sve, kako za zaposlene, tako i za decu! U tom slučaju jedan od roditelja neće morati da radi zbog čuvanja deteta, kao što je bilo na proleće. Situacija je sada deset puta gora nego što je tada bila!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com