Društvo

Niški vatrogasci obeležili Dan Sektora za vanredne situacije i slavu vatrogasaca-spasilaca

Uprava za vanredne situacije u Nišu obeležila je dans Dan Sektora za vanredne situacije i slavu svih vatrogasaca-spasilaca taktičko-tehničkim zborom u  parku Svetog Save u Nišu.

Vatrogasci-spasioci su izveli pokaznu vežbu, a na zboru bio je izložen deo vozila i opreme kako bi građani, a posebno najmlađi, mogli da ih vide.

“17.septembra 2009. godine došlo je do reorganizacije sektora za zaštitu spasavanja koji je prerastao u sektor za vanredne situacije i taj dan se obeležava kao Dan sektora i ujedno je to i slava vatrogasaca.  Kada su naši, niški vatrogasci na Hilandaru gasili požar koji je izbio tamo, jedan od monaha je predlložio da Sveta Neopalima Kupina ili Nesagoriva Kupina zaštitnik groma i vatre bude i zaštitnik vatrogasaca – spasilaca u Srbiji tako da se ovaj dan, 17. septembar slavi kao slava vatrogasaca u svih 27 organizacionih jedinstva u Srbiji”, rekao je Vanja Nađ, zamenik komadanta spasilačke brigade u Nišu, major – vatrogasac.

Svake godine vatrogasna služba organizuje prijem vatrogasaca – spasilaca, oprema je kako kažu, zanovljena, i što se tiče vatrogasnih vozila i pripadajuće opreme koja se koristi u njihovom radu i procedurama.

Kao jedan od najvećih izazova u tekućoj godini, svakako su izdvojili požar na Eviji.

“Četiri pripadnika vatrogasaca iz niške brigade su bili na Eviji zajedno sa 36 vatrogasaca iz čitave Srbije i tamo uspešno predstavili našu organizaciju i ugasili požar”.

Prema njeogovim rečima, što se tiče Niša, od početka godine imali su povećan broj požar na otvorenom, ali i dosta izazova u vidu požara na ekonomskim objektima i građevinskim objektima.

Pored požara, druge intervencije na kojima učestvuju su intervencije na saobraćajnim vozilima prilikom sudara, poplave, tehničke intervencije, kao i tehničke intervencije sa opasnim materijama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com