Društvo

Niški ugostitelji na Međunarodnom festivalu kulinara u Budvi

Posle uspešne promocije nacionalne kuhinje na tradicionalnom niškom Sajmu turizma, članovi Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša ovih dana učestvuju na Međunarodnom festivalu kulinara u Crnoj Gori.

Takmičenje se održava u Budvi od 21-25. aprila.

Kao višestruki pobednici takmičenja ranijih godina, niški ugostitelji su i ovoga puta pozvani da budu deo značajne turističke manifestacije, koju organizuje Asocijacija Šefova kuhinja Crne Gore.

Učešće na Sajmu turizma u Nišu je bila generalna proba pred ovo međunarodno takmičenje. Siguran sam da ćemo u Budvi još jednom pokazati kvalitet u svim segmentima takmičenja. To smo učinili prošle godine, a ovaj put ćemo pokušati da sačuvamo titulu najboljih. Najvažnije od svih pobeda je da ugostiteljsku ponudu juga Srbije i grada Niša predstavimo svetu. Hrana je oduvek bila „lična karta” svake turističke destinacije i ne verujem da će se to ikada promeniti”, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Foto: Privatna arhiva

Festival ugostitelja u Budvi je prilika da se brojni predstavnici renomiranih hotelskih i ugostiteljskih objekata visoke kategorije takmiče za prestižne nagrade i najveća nacionalna priznanja u svojoj struci. Manifestacija je međunarodnog karaktera i očekuje se učešće timova iz dvadesetak zemalja. Iz Niša je put Budve otišlo oko 30 takmičara, a pored nešto starijih i iskusnijih ugostitelja je i mlada kreativna ekipa koja će se takmičiti u pripremanju jela savremene kuhinje.

Foto: Privatna arhiva

Кonkurencija jeste velika, ali osim kulinarskog imamo i veliko takmičarsko iskustvo, tako da ne očekujem ništa manje nego da budemo u vrhu plasmana. U ekipi su i učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša sa kojom naše udruženje ima odličnu saradnju. Oni su već oformljeni takmičari, koji sa svojim mentorima imaju utaban put do pobede”, dodaje Mirašević.

Foto: Privatna arhiva

Prema propozicijama, takmičenje u pripremanju jela nacionalne kao i savremene kuhinje, odvija se u specijalnim boksovima, za tu priliku posebno opremljenim svim neophodnim aparatima. Takmičari će spremati po tri ganga – hladno predjelo, glavno jelo i desert. Za pojedinačne trofeje nadmetaće se najbolji kuvari, poslastičari, konobari, barmeni i sobarice, kao i za trofej ekipnog pobednika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com