Društvo

Niški učenici u Rimu predstavili projekat “Šta te sprečava da čitaš?”

U Rimu je od 27. do 30. novembra 2019. godine, održan najveći Dečiji svetski samit međunarodnog edukativnog programa “Pokretač promena”, na kojem je učestvovalo oko 2.000 dece iz 47 zemalja sa 5 kontinenata, uzrasta od 5 do 18 godina i predstavili su svoje projekte sa motom “Ja mogu”. Na samitu su učestvovale i četiri ekipe iz Srbije od kojih je jedna bila iz Niša. Nišku ekipu su predstavile Aleksandra Savović, Zorana Stojiljković, Sofija Milkić i Jelena Jović sa svojom nastavnicom građanskog vaspitanja Aleksandrom Arsić.

“Ekipa iz Niša se predstavila u Rimu projektom “Šta te sprečava da čitaš“. Projekat je bio odlično primljen, pohvaljen i nagrađen dugim aplauzom što je dodatna motivacija našim učenicima da nastave da rade na novim projektima, ali su istovremeno pokazali šta sve mogu i da svojim radom mogu da budu pokretači promena”, kaže profesorka Aleksandra Arsić.

Cilj ovog programa je da pomogne mladima da razviju društveno- angažovani preduzetnički duh u skladu sa stavom da mogu da postignu što požele, tako što će kroz sopstvene projekte, koristeći inovativnu metodologiju, rešiti konkretne probleme koje su zapazili u lokalnoj zajednici. Do sada je u program uključeno više od 32.000.000 dece širom sveta.

” ‘Pokretač promena’ podrazumeva učešće u procesu identifikacije potreba i problema, istraživanju potencijalnih rešenja, donošenju odluka, planiranju i sprovođenju akcija u zajednici”, dodaje Aleksandra Arsić.  “Aktivno učešće mladih u radu institucija i društvenim procesima omogućava mladima da preuzmu odgovornost za sopstvenu budućnost i budućnost društva u kome žive, što im istovremeno, pomaže da steknu autonomiju i pruža priliku da zadobiju brojne veštine i znanja”, ističe Arsić.

Svi prikazani projekti  nagrađeni su velikim aplauzom da bi se podržala hrabrost dece u želji da promene svet i da budu osnaženi da to nastave da čine.

Papa Franja, 266. biskup Rima, šef države i suveren Vatikana podržao je ovu manifestaciju i pozdravio sve učesnike i održao govor pun ljubavi i milosrđa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com