Kultura

Niški trio “Anima” nastupa na Festivalu u Francuskoj (VIDEO)

Trio “Anima” prošao je selekciju prestižnog međunarodnog muzičkog Festivala “Festival International de Musique Universitaire”, koji će se održati 1. do 5. juna u Belfortu u Francuskoj. Iako su ovu vest saznale tek pre nekoliko dana, uveliko pripremaju “Veče francuske muzike” koje će održati 12. aprila u Koncertno- izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti.

Trio “Anima” čine Aleksandra Ristić-sopran, Ana Veličković Igić – flauta i Ingrid Janković-klavir i sve tri  su profesorke na Fakultetu umetnosti u Nišu.

O detaljima nastupa i programu Festivala u francuskom gradu Belfortu saznaće od organizatora u toku sledećeg meseca, ali ono što se već zna je da će se publici predstaviti izvođenjem muzike srpskih kompozitora.

“Koncertom pod nazivom “Veče srpske muzike” predstavićmo svu lepotu naše muzičke baštine, specifičnost srpske kulture i tradicije, a upravo kroz te programe smo i prepoznatljive dugi niz godina”, otkrila je Niškim Vestima Ana Veličković Igić.

Grad Belfort nalazi se na granici Francuske sa Švajcarskom i Nemačkom.

“Festival je međunarodni sa dugom tradicijom, tako da smo i mi veoma ponosne što smo isključivo na osnovu konkursa prošle “opasnu”selekciju.  Time je draž još veća,” dodala je Veličković Igić.

Ana Veličković Igić, Aleksandra Ristić i Ingrid Janković

“Anima” uveliko priprema koncert posvećen francuskoj muzici, koji će premijerno biti održan 12. aprila.

“To smo planirale dok još nismo ni imale informaciju da ćemo proći selekciju u Francuskoj, ali su se na kraju ipak lepo sklopile kockice”, rekla je članica “Anime”.

Na “Večeri francuske muzike”, 12.aprila, naći će se dela Ravela, Satija, Deliba, Pulanka, a gost na koncertu biće im kolega sa Fakulteta umetnosti, Aleksandar Jakovljević, violončelelista.

Ovaj niški trio već dugi niz godina uspešno predstavalja naš grad, ali i zemlju. Do sada su se predstavile celovečernjim koncertima ne samo na gotovo svim značajnijim scenama u Srbiji, već i u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Češkoj i Francuskoj.

Trio “Anima” ulazi u četrnaestu godinu postojanja, osnovan je 2003. godine. Za to vreme nastupile su i na brojnim festivalima kamerne muzike, kao što su VOICES u Nikšiću, PODIJUM MLADIH u Novom Sadu i na niškom NIMUS-u.

U Italiji su svirale seriju koncerata na turneji pod nazivom “Duša Srbije”( L’Anima della Serbia), a u više navrata nastupile su na koncertima širom Velike Britanije promovišući srpsku muziku i kulturu.

“Na koncertu u Srpskom Kulturnom centru u Parizu promovisale smo disk “Medaljoni plus” sa delima Konstantina Babića. Veliku čast i privelegiju imale smo da u svom radu sarađujujemo sa velikanima srpske muzike kao što su Oliver Đurđević, Konstantin Babić i Dejan Despić”, napominje flautstkinja Ana Veličković Igić.

Na svom repertoaru imaju originalne kompozicije svetskih autora svih epoha, a njihova  osobenost je promocija srpske muzike – od tradicionalne u novim aranžmanima, do savremene.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com