Moja pričaObrazovanje

NIŠKI TALENTI – Luka Radičević spaja Ljubljanu i Niš

Luka Radičević je uspešan student završne godine smera međunarodni odnosi na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani. Rođeni i Nišlija u srcu, na studije u inostranstvo je otišao jureći svoje dečačke snove, a uz pomoć i podršku svoje porodice i ušteđevine koju je imao za fakultet. Luka se od malih nogu bavio sportom i bio aktivan u svojoj lokalnoj zajednici.

Od 15. godine volontira, a kao gimnazijalac je hrabro zakoračio u svet nauke, kojom se i danas aktivno bavi. Svojim angažovanjem na fakultetu, ali i van njega, uvideo je da je mogućnost podele znanja sa drugima ono što ga zapravo pokreće.Svojim radom ovaj mladić spaja dve zemlje i dva grada, Ljubljanu i Niš.

Lukino predano angažovanje, svestranost i talente ove godine je prepoznala fondacija srpske dijaspore u Americi, Zadužbina Studenica, koja ga je izabrala kao jednog od stipendista među srpskim studentima u zemlji i regionu.

Luka kaže da mu je odlazak na studije u inostranstvu i sam period prilagođavanja jako teško pao.

Luka Radičević; Foto: privatna arhiva

‘’Dosta sam vezan za Niš – porodicu, devojku, prijatelje.Zbog toga planiram da ojača odnose srpske dijaspore u Sloveniji sa maticom. Pored toga, pošto trčim humanitarne polumaratone i član sam rekreativne trkačke grupe u Nišu – Running club Niš, a i u Ljubljani imam dobre kontakte, planiram da ih iskoristi pri organizaciji Trke srpsko-slovenačkog prijateljstva u skorijoj budućnosti’’, kaže Luka.

Na Lukinom Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani, Luka nije jedini srpski student.

“Sve veći broj studenata iz naše zemlje i regiona upisuje fakultete u Sloveniji. Od svoje prve godine studija, informacijama o studentskom životu i fakultetima u Ljubljani i Sloveniji pomogao sam kako brojnim Nišlijama, koji su moje kontakte dobili preko preporuka, tako i srednjoškolcima iz ostalih srpskih gradova. Ove godine sam tutor stranim studentima na svom fakultetu gde spadaju i srpski studenti”, objašnjava Luka.

Foto: privatna arhiva

Pošto studira političke nauke, Luka je mnogo puta čuo rečenicu: ’’Sigurno ćeš biti političar’’. Međutim, on uopšte nema te aspiracije.

“Trenutno sebe najviše vidi u naučno-istraživačkom radu, te planiram da upišem i završim i master, ali i doktorske akademske studije. Studije međunarodnih odnosa odabrao sam jer želim da bolje razumem odnos moći u međunarodnoj zajednici i svojim znanjem doprinesem stvaranju boljeg društva. Želim da povežem disciplinu studiranja sa lingvistikom, kojom sam se više od četiri godine bavio u Istraživačkoj stanici Petnica. Mišljenja sam da kroz etimologiju jezika možemo tumačiti geopolitičke odnose, što nastojim da pokažem kroz svoj rad’’, kaže Luka.

Pored sprovođenja naučnih istraživanja, trudi se da ostane aktivan i u omladinskom sektoru, radeći društveno odgovorne projekte. Takođe, jedan od njegovih velikih ciljeva jeste predstavljanje naše države kroz ono što radi. Zato bi Luka voleo da barem deo svoje karijere ostvari u nekoj međunarodnoj vladinoj organizaciji, gde bi mogao kao nezavisni stručnjak da predstavlja Srbiju u najboljem svetlu.

Mogućnost podele znanja sa drugima je saznanje koju Luku zapravo pokreće.

“Ovu godinu, koju je označila pandemija virusa Korona i rad na daljinu, iskoristio sam da se još više posvetim naučnom radu. Zajedno sa devojkom Isidorom Stevanović, napisao sam dva rada na temu mašinskog prevođenja, od kojih je jedan predstavljen na konferenciji Sarajevski festival inovacija prošlog meseca, dok će drugi biti predstavljen krajem meseca na konferenciji IEEESTEC na Elektronskom fakultetu u Nišu”, dodaje Luka.

Ovo nisu jedini radovi koje su Luka i Isidora napisali za ove dve konferencije. Uprkos ljubavi prema interdisciplinarnim istraživanjima, Luka se čvrsto drži svojih međunarodnih odnosa. Napisao je rad sa naslovom Pregled ključnih pojmova za različite teorijske perspektive u međunarodnim odnosima, koji će do kraja godine biti objavljen u studentskom časopisu društveno-humanističkih nauka Politeuma na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Pored nauke i konferencija, Luka u sebi povremeno oseća i preduzetnički nagon, koji razvija učešćem na brojnim takmičenjima.

“Pre samo par nedelja je lokalno organizovanoj rundi globalnog Climathon-a za Ljubljanu moj tim osvojio 2. nagradu. Angažovan sam i na projektima u Srbiji. Učestvujem u programima Krovne organizacije mladih Srbije, kao što je bio Forum omladinske politike, održan tokom leta, onlajn debate sa naslovom ’’Mladi protiv zločina iz mržnje – Niš i Nišavski okrug’’, održane u septembru,i aktivan projekat Dijalog mladih sa donosiocima odluka, gde se zajedno sa talentovanim mladim ljudima iz zemlje spremam za dijalog sa premijerkom Republike Srbije”, objašnjava Luka.

Foto: privatna arhiva

Paralelno sa fakultetom ovaj mladi Nišlija radi kao student demonstrator u naučnom centru Kuća eksperimenata u Ljubljani. Autor je mini lingvističkog eksperimenta zasnovanog na hipotezi automatskog čitanja, koji je naučni centar uvrsti u svoju kolekciju eksperimenata za školske radionice. Trenutno radi na novoj naučnoj predstavi pod imenom Jezikologija.

Bez obzira na svoja radna iskustva, i dalje nije prestao da se bavi volonterskim radom. Lider je Grupe prijateljstva i saradnje sa Republikom Srbijom u okviru studentskog udruženja za međunarodne odnose Globallis. Sa ciljem dodatne promocije nauke, Luka povremeno piše i za omladinski portal YouthVibes.rs. Od projekata u kojima trenutno učestvuje, izdvaja program Kad porastem biću…omladinske organizacije Connecting iz Pančeva, gde kao mentor srednjoškolcima deli ono što zna i pomaže im da ostvare svoj potencijal.

Još kao osnovac luka se bavio sportom, osvajao nagrade na takmičenjima. U srednjoj školi ljubav prema nauci postaje jača, a Luka se upoznaje i sa aomladinskim aktivizmom. Počinje da volontira. Između ostalog i na Dečijoj internoj klinici u Nišu.

Englesko bilingvalno odeljenje u jednoj od najboljih niških srednjih škola, gimnaziji ‘‘Svetozar Marković‘‘, završio je kao nosilac Vukove diplome i nagrade za aktivistu generacije. Ovo priznanje je zaslužio svojim posvećenim angažovanjem na festivalima Nauk nije bauk i u Debatnom klubu škole tokom svih razreda gimnazije. Svoju školu je predstavljao na IPA međugraničnom programu ‘‘Individualni razvoj kroz ohrabrivanje i podršku‘‘ u Bugarskoj 2014. godine. Takođe, kao član naučnog tima škole je iste godine osvojio 3. mesto na međunarodnom naučnom takmičenju Zvezde nauke u Rumuniji. Školu, ali i našu zemlju je predstavljao i 2015. godine na Međunarodnom debatnom turniru u Ljutomeru, što je bio i njegov prvi odlazak u Sloveniju – dok su studije još uvek bile daleko. Tokom sve četiri godine gimnazije, Luka je pohađao seminar lingvistike u Istraživačkoj stanici Petnica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com