DruštvoMlade nade

Niški “svetioničari” predstavljaju projekat “Šetajuće pozorište”

Javna prezentacija niškog tima koji je učestvovao na tradicionalnom takmičenju srednjoškolaca u osmišljavanju kreativnih projekata „Svetionik znanja“, biće održana u petak, 13. marta 2020. godine u Oficirskom domu.

Zadatak projekta bio je da poveže srednjoškolce i obuči ih kako da osmisle i implementiraju svoje projekte. Ponuđeno im je pet oblasti – ekologija, sport, turizam, kultura i društvena odgovornost, i omogućeno da se uključe u rešavanje problema koje prepoznaju u svojoj okolini i koje oni najbolje poznaju.

Projekat je podrazumevao obrazovni i takmičarski deo koji su tekli paralelno. Među 60 srednjoškolaca, treće generacije “svetioničara” iz 14 gradova Srbije, tim iz Niša plasirao se među prvih šest. Time su stekli šansu da svoj projekat predstave javnosti i pokušaju da pronađu podršku za njegovu realizaciju.

Osmislili smo ideju “Šetajuće pozorište” čiji bi glavni akteri bili mladi iz osetljivih društvenih grupa, odnosno deca iz domova. Projekat podrazumeva više radionica, na kojima bi se koristile neformalne metode, kao i trening kamp, na kojem bismo uz podršku stručnih mentora, kreirali poučni komad za mlade. Predstavu bismo igrali u srednjim školama u Nišu i okolini, a planirana su i javna izvođenja kako bismo uticali na naše vršnjake da se i sami uključe u kreiranje gradskih programa kulture”, kaže Jovana Videnović učesnica projekta “Svetionik znanja”.

Pored prezentovanja same ideje, biće održana i panel diskusija na temu aktivizma mladih u lokalnoj zajednici, na kojoj će govoriti predstavnici ambasade Sjedinjenih Američkih Država, lokalne samouprave, mladih i nevladinog sektora. Očekuje se prisustvo stotinak gostiju, predstavnika američke ambasade, grada Niša, nevladinog sektora, kompanija, kulturnih i obrazovnih ustanova.

Projekat “Svetionik znanja” organizovala je Asocijacija za afirmaciju kulture, finansijski podržala ambasada SAD u Beogradu, a zvanični partneri su organizacije iz 15 zajednica Srbije, uključujući i Klub za osnaživanje mladih 018 iz Niša.

Javna prezentacija projekta niških “svetioničara” počinje u 18 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com