Ekonomija

Niški studenti napravili robota za pružanje medicinske pomoći

Da su jedni od najnaprednijih u regionu i da stečeno znanje brzo i lako primenjuju, niški studenti još jednom su pokazali kroz svoj novi projekat koji će, u doba savremenih tehnologija, puno značiti i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Naime, grupa studenata, profesora i saradnika je u Centru za robotiku na Elektronskom fakultetu napravila robota koji će služiti opsluživanju korisnika staračkog doma u Kini, a ovaj tehnološki poduhvat doprineće lakšem davanju terapija i prinošenju raznih predmeta i aparata do korisnika doma.

Robot će tako do soba sa korisnicima blagovremeno donositi lekove i aparate za merenje pritiska,temperature,šećera u krvi, a pored toga imaće ugrađen mini frižider koji će medikamente održavati na poželjnoj temperaturi ali i poslužiti u ostale svrhe, po potrebi. Sa gornje strane nalazi se postolje na koje se stavljaju predmeti.

Ono što je takođe bitno je da će cena biti povoljna, pored činjenice da su ovi produkti veoma skupi, pa će ovaj robot niških studenata koštati 1.500€ (njegova izrada koštala je oko 1000€). Kao jedan od ključnih podataka i prednost ovog izuma istakli su upravo nisku cenu. Njegovo upravljanje obavljaće se pomoću tableta a putem ugrađene kamere medicinsko osoblje će moći lako da komunicira sa korisnicima doma.

Prototip robota sa čijom se izradom počelo još 2015.godine na Elektronskom fakultetu pokazao se dobro u svom funkcionisanju, pa je samim tim ovaj projekat već obećavao. Robot ima svoj akumulator, a po završetku zadatka sam se vraća na punjač, što mu omogućava da bude “na usluzi” i po 24h.

Izrađen je u 6 primeraka od kojih se dva nalaze u Nišu a preostalih četiri su kod saradnika u Švajcarskoj.

Centar za robotiku je već radio na sličnom projektu pre godinu dana, kada je napravljen jeftin i funkcionalan robot za monitoring okoline, a pored toga i robotizovani hirurški sto i rendgen, robot za deminiranje… Uskoro se planira i sa izradom robota koji će sam, a na osnovu sastojaka koji se u njega unesu, pripremati ručak.


Robot je nastao kao plod naučne fantastike sa idejom da zameni čoveka na poslovima koje on ne želi ili nije u stanju da obavlja. Ideju o tome je dao češki pisac Karel Čapek koji je, polazeći od slovenske reči za rad – rabota napravio novu reč – robot, a danas označava mašinu koja poseduje većinu svojstava koje poseduje čovek, izvodeći samostalno ili uz njegovu pomoć  različite radne zadatke u oblasti industrije, poljoprivrede, medicine, vojne primene ali i u životnom prostoru, kao što će i ovaj izum niških studenata uspešno odmeniti medicinsko osoblje u Kini.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com