Sport

Niški streličari bronzani na Evropskom prvenstvu

Srpski streličari u seniorskoj konkurenciji su prvi put doneli medalje sa Evropskog prvenstva!

I muška i ženska ekipa Srbije osvojile su treće mesta u Evropi, u disciplini „goli luk“.
Evropsko dvoransko prvenstvo je u Varaždinu od 19. do 24. februara okupilo 230 najboljih streličara „starog kontinenta“, koji su se takmičili u sve tri discipline, u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Srbiju je predstavljalo desetoro reprezentativaca, od čega su četvorica članovi Streličarskog kluba Niš.

U individualnoj konkurenciji trojica od njih su završili na 17. mestu: Ognjen Nedeljković kod „kompunda“, Marko Vulić kod „olimpijskog luka“ i Dejan Stojanović u disciplini „goli luk“. Dragoljub Majović je u istoj disciplini stigao do osmine finala, i takmičenje završio na 9. mestu.

Ipak, najveća očekivanja takmičara i navijača Srbije su bila usmerena ka ekipnoj konkurenciji, u kojoj su Srbiju po prvi put na Evropskim Prvenstvima predstavljale muška i ženska ekipa u disciplini „goli luk“. Iako im je ovo bio prvi ekipni nastup, u potpunosti su ispunili očekivanja i iz Hrvatske se vratili sa odličjima.

Seniorke BB

Obe ekipe su u polufinalu imale težak posao, i posustale su na korak do finala. Momci su poraženi od Hrvatske, a devojke od Rumunije, nakon dramatičnih mečeva. I jedna i druga ekipa su u borbi za bronzana odličja dobile istog protivnika – Islanda. Ženski tim Srbije je bio ubedljiv, savladavši protivnika sa 5:1, dok je muška ekipa imala mnogo teži zadatak, duel je odveden u potpuno neizvesnu završnicu, u kojoj je odlučivala po jedna strela i svega par sekundi za gađanje. Filmski rasplet, u kome je bilo prekoračenja dozvoljenog vremena i kaznenih poena je ipak doneo pobedu Srbiji, sa minimalnih 5:4.

Na kraju, ostaje istorijska scena za srpsko streličarstvo sa pobedničkog postolja – u muško konkurenciji 1. Italija, 2. Hrvatska, 3. Srbija, u sastavu srpske reprezentacije dvojica Nišlija Dejan Stojanović i Dragoljub Majović sa kolegom – Srđanom Pilipovićem, U ženskoj konkurenciji: 1. Italija, 2. Rumunija, 3. Srbija (u sastavu Nataša Stojković, Ingrid Vasiljević i Katarina Vranjković).

Nadamo se da će ovaj veliki uspeh dati dodatni podstrek razvoju streličarstva, kako u Srbiji, tako i u Nišu i  da će veliki broj mladih krenuti stopama starijih kolega ka budućim evropskim, svetskim i olimpijskim medaljama.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com