Moja pričaObrazovanje

Niški srednjoškolac među dobitnicima Divac stipendije

Obren Milić, maturant Saobraćajno – tehničke škole „12.februar“ iz Niša nalazi se među 90 odabranih srednjoškolaca koji su dobitnici ovogodišnjih stipendija Fondacije Ana i Vlade Divac. Mladi Milić, aktivni je član brojnih organizacija, a osvajač je i velikog broja nagrada na takmičenjima u zemlji.

 

„Ljubav prema nauci je nešto što je dugo zastupljeno u našoj porodici tako da je iz porodice sve krenulo. Konkretno me zanimaju tehničke nauke, ali sa druge strane, volim da putujem kroz više no bogatu istoriju naše zemlje“ – kaže Obren Milić, koji ne krije uzbuđenje zbog dobijene stipendije: „Beskrajno sam zahvalan Fondaciji Ana i Vlade Divac na pruženoj prilici, njihova podrška mi jako znači i dolazi u pravom trenutku, u trenutku kada je neophodno da odlučim gde ću dalje nastaviti svoje školovanje. Zahvalnost dugujem i direktorki škole, razrednoj kao i svim profesorima koji su me podržali.“

Foto: privatna arhiva

Podsetimo, Obren je bio primljen u IS Petnica, kao jedini učenik Saobraćajne tehničke škole “12.februar” u istoriji. Učesnik je brojnih međunarodnih projekata čiji je cilj podrška mladima. Pored svega navedenog, Obren voli i da programira. Na poziv prof. Stolić prijavljuje se za takmičenje „Dabar” još kao učenik prve godine srednje škole.

“Takmičenje Dabar je prvo takmičenje na kojem sam učestvovao. Možda je to takmičenje zapravo bilo glavni okidač da nastavim da se bavim naukom. Danas kada sam maturant, iza sebe imam dosta osvojenih takmičenja. Međutim, uspeha na pomenutim takmičenjima ne bi bilo da nije bilo naših profesora, koji su nam velika podrška” – ističe Milić.

Foto: privatna arhiva

Učesnik je brojnih seminara i konferencija iz oblasti hemije, informatike, preduzetništva i nauke u globalu. Kako ističu u njegovoj matičnoj školi, Obren je najbolji učenik u svojoj generaciji, a o tome svedoče i brojna priznanja koja je dobio, među kojima i najnovija stipendija Fondacije “Divac”. Dugogodišnji je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U slobodno vreme bavi se sportom, tako da je osvajač i brojnih sportskih nagrada na domaćim i regionalnim sportskim takmičenjima.

Foto: privatna arhiva

Milić se trenutno nalazi na Malti, gde je u okviru projekta EU na razmeni, zajedno sa još desetak svojih drugara iz škole.

Inače, na ovogodišnji konkurs za dodelu stipendija pristiglo je 596 prijava, a dodeljena je ukupno 91 stipendija. Pravo na stipendiju imali su učenici koji u septembru 2022 upisuju neki od 4 razreda srednje škole. Ocenjivanje svake pristigle prijave je rađeno prema unapred utvrđenim kriterijumima i skali za bodovanje, objavljenih na sajtu Fondacije u okviru Konkursa. Članovi komisije doneli su odluku o izboru kandidata u saradnji sa donatorima programa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

  1. Odavno Nislije imaju stipendiste Divac fondacije,jedna od njih je i Sara Jovanovic koja je njihov stipendista jos od 2018-e god, a sada ucestvuje u njihovim projektima…
    Tako da nije prvi a nadam se da nece biti ni zadnji stipendista iz naseg grada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com