Kultura

Niški slikari Penkaso i Suzana na koloniji “Boža Ilić”

U rodnom kraju velikog srpskog slikara Bože Ilića, Belom Kamenu, nadomak Prokuplja, održana je 23. likovna kolonija, koja nosi njegovo ime. Akademski slikar i vajar Milovan Penkov Penkaso i Suzana Milojević Pavlović bili su među deset slikara iz Niša, Prokuplja i Kuršumlije koji su stvarali u živopisnoj prirodi ovog kraja.

Zbog pandemije korona virusa, prestižna slikarska kolonija ovaj put je imala regionalni karakter, budući da je okupila umetnike koji su, geografski, bili najbliži Prokuplju.

Milovan Penkov, vrhunski umetnik i ekspresionista, čija dela krase domove na pet kontinenata, bio je jedan od produktivnijih na koloniji. Zajedno sa Suzanom uradili su čak 11 slika.

Foto: Galerija Boža Ilić

Kad je ambijent inspirativan, ljudi pitomi, a atmosfera vedra, onda iznenadim i samog sebe pa uradim više slika nego što domaćin očekuje. Meni je treći put da sam radio na Belom Kamenu i mislim da me već smatraju veteranom kolonije. Ni sam ne znam koliko sam slika ostavio tim divnim ljudima”, kaže Penkaso, koji iza sebe ima više od tri stotine učešća na različitim kolonijama u zemlji i inostranstvu.

Foto: S.M.P.

Osim slika Penkaso je organizatoru poklonio i skulpturu u gvožđu, kojoj je dao naziv Sokolova kandža, kako kaže, po retkoj ptici koja živi u njegovom rodnom kraju, rezervatu prirode Stara planina.

Uvek inspirativan za slikare, pejzaž Belog Kamena slikari su i ovaj put preneli na svoja platna. Lepe utiske sa kolonije na Belom Kamenu, na kojoj je učestvovala prvi put, ponela je i Penkasova koleginica Suzana.

“Deo utisaka utisnut je u slike koje su ostale Muzeju Toplice. Tamo je prelepo. To ne mislim samo ja već i ostali učesnici iako ih je većina iz tih krajeva. Lepo smo se družili, dopunjavali jedni druge, delili iskustva i emocije koje smo doživeli u tom etno kompleksu. Obišli smo i ostale znamenitosti ovog kraja, Opservatoriju na Vidojevici, Jug Bogdanovu ili Latinsku crkvu iz 14. veka, Muzej Toplice, spomenik Boži Iliću”, kaže Suzana.

 

Foto: Galerija Boža Ilić

Slikarska kolonija “Boža Ilić” pokrenuta je 1998. godine, pet godina posle smrti čuvenog srpskog slikara po kome je, uz pesnika Rada Drainca, toplički kraj čuven i poznat. Po tradiciji, svi učesnici kolonije obišli su spomenik i odali počast jednom od najvećih srpskih slikara, na platou u podnožju brda Hisar.

Foto: Galerija Boža Ilić

Slike učesnika kolonije, koje su nastale u čast slikara Bože Ilića, ljubitelji umetnosti su imali priliku da vide u Galeriji “Boža Ilić” u Prokuplju, na dan slave ovog grada. Sva dela ostala su u vlasništvu Narodnog muzeja Toplice, koji je, uz podršku grada Prokuplja i organizator ove likovne kolonije.

Foto: Galerija Boža Ilić

Ranijih godina ovde su stvarali i umetnici iz Meksika, Japana, Argentine, Bugarske, kao i iz zemalja u okruženju i brojnih gradova Srbije, a njihova dela, kojih je više od 500, čuvaju se u muzejskom depou.

Foto: Galerija Boža Ilić

Niške umetnike, Milovana Penkova i Suzanu Milojević Pavlović, u narednim mesecima očekuje još nekoliko slikarskih kolonija, “Mon Repos” u Sokobanji, Ribarskoj Banji, u manastiru Poganovo i u Zubinom Potoku. Budući da su zbog epidemioloških prilika sva kulturna dešavanja dobila nove termine, većina ovih slikarskih kolonija biće održane u septembru i oktobru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com