Kultura

Niški „Sladoled“ za pozorišnu publiku u Pragu

Na nedavno završenom međunarodnom pozorišnom festivalu „Gavranfest“ u Pragu, niško Narodno pozorište predstavilo se sa duo dramom „Sladoled“.

Predstavu je režirao Spasoje Ž. Milovanović, inače direktor Narodnog pozorišta, a igraju Ivana Nedović i Nađa Nedović Tekinder.

„Gavranfest“ postoji deset godina, a poslednje četiri održava se u glavnom gradu Češke. Jedinstven je po tome što se na njemu izvode isključivo predstave hrvatskog savremenog pisca Mira Gavrana, čiji se tekstovi izvode u pozorištima širom sveta.

Niška predstava bila je jedini predstavnik Srbije na festivalu.

Foto: I.N.

Predstava je sjajno primljena.Sladoled“ smo igrale na sceni “Divadlo Studio II” i pridobile simpatije publike već posle prve priče. Naročio nam je značilo što smo upoznale pisca Miru Gavrana i glumicu iz zagrebačke postave „Sladoleda“ Mladenu Gavran“, ističe Ivana Nedović glumica niškog Narodnog pozorišta.

Foto: I.N.

Za 6 dana, na sceni “Divadlo Studio II” praškog pozorišta, odigrano je 6 predstava iz isto toliko evropskih zemalja.

Zaista nosimo lepe utiske sa festivala. Od same organizacije do predivne publike koja je iz večeri u veče punila salu pozorišta. Praška publika ima izuzetno negovanu pozorišnu kulturu. To kažem zato što u Pragu ima čak 140 pozorišta i sva su puna, toliko, da se oktobra kupuju karte za mart sledeće godine“, ističe Ivana.

Foto: I.N.

Predstava „Sladoled“ je topla priča o majki i ćerki, od trenutka kada majka ima 26, a ćerka 3 godine, do trenutka kada majka ima 86, a ćerka 63. Prati se njihov odnos prema porodici, muškarcima, problemima, deci, životu.

Foto: Narodno pozorište Niš

Osim u predstavi, glumice niškog teatra, Ivana i Nađa su i u realnom životu majka i ćerka.

Možda same priče iz predstave nemaju veze sa nama, ali ima nekih momenata gde smo prepoznale svoje životne situacije. „Sladoled“ je prava pozorišna poslastica koja se pamti i iznova gleda. Dan pred polazak u Češku igrale smo je u Nišu i bilo je zaista mnogo onih koji nisu uspeli da dođu do karte. Do kraja meseca, sigurno nećemo igrati zbog prebukiranosti scene i obaveza sa drugim predstavama, ali narednog meseca, hoćemo sigurno“, navodi Ivana.

Foto: Narodno pozorište Niš

Festival „Gavranfest“ je održan u organizaciji Udruženja Lastavica u Pragu u Češkoj, a na sceni praškog pozorišta, predstavila su se pozorišta iz Češke, Slovačke, Albanije, Srbije, Mađarske i Hrvatske.

Učešće niške predstave „Sladoled“ na festivalu, podržala je Ambasada Srbije u Pragu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button