Kultura

NIŠКI SALON 12/2: Izložba dvanaestoro umetnika po izboru dva selektora

U Galeriji Oficirskog doma, u utorak 23. novembra u 19 časova biće otvorena izložba dvanaestoro umetnika po izboru dva selektora.

Izložba koja nosi naziv NIŠКI SALON 12/2, ustanovljena pre šest godina , sada već predstavlja tradicionalnu manifestaciju u organizaciji Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

“Кoncept izložbe je da izabrana dva selektora određuju temu svog autorskog projekta, tako da izložba predstavlja dijalog, razmenu različitih mišljenja i stavova selektora kroz odgovore izloženih dela umetnika”, saopštila je GSLU.

Umetnička dela koja će posetioci moći da pogledaju do 20. decembra birali su Julka Marinković istoričar umetnosti i muzejski savetnik iz Čačka i Đuro Radonjić vanredni profesor iz Niša. .

Biografija selektora

Julka Marinković

Od 1994. godine radi u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“. U okviru daletnosti Galerije aktivno se bavi izložbenom delatnošću, pitanjima i aktivnostima vezanim za umetnički fond, upotpunjavanju i obradi zbirki, kao i njihovom promovisanju i prezentovanju u drugim gradovima i sredinama. Autor je i kustos ciklusa izložbi o savremenoj grafici, autor projekta i bibliografskih izdanja „Umetnička knjiga Dis“, kustos i koordinator Memorijala „Nadežde Petrović“, kao i mnogobrojnih izložbi na kojima se prezentuje i promoviše savremena vizuelna umetnost u Srbiji i okolini.Član je stručnog tima u regionalnom umetničkom projektu „Prepoznavanje“od njegovog osnivanja 2004. godine. Član je Nacionalne sekcije AICA za Srbiju od 2006. Objavljuje tekstove, prikaze, u katalozima, monografskim publikacijama, stručnim časopisima. Učesnik je u radu mnogih programskih komisija, organizacionih odbora, likovnih kolonija i galerija, kao i selektor i član žirija značajnih umetničkih manifestacija.

Кatarina Alempijević Mapa nežnosti XIII, 2014.

Đuro Radonjić

Studirao je i magistrirao slikarstvo na FLU u Beogradu u klasi profesora Ljubice Cuce Sokić i Radenka Miševića.Član je ULUSa od 1975. godine. Uporedo sa likovnim stvaralaštvom bavi se i pedagoškim radom počev od Umetničke škole u Nišu, Arhitektonsko – građevinskom fakultetu u Nišu i Fakultetu umetnosti u Nišu. Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Pariz, Lucern, Rajnh, Veliko Trnovo, Sofija, Plovdiv, Balčik, Burgas, Solin, Toronto, Veles), samostalno izlagao više puta u Beogradu, Nišu, Aleksincu, Leskovcu, Кragujevcu, Manastiru Prohor Pčinski, Vranju, Prokuplju, Boru, Pirotu, Gadžinom Hanu, Smederevskoj Palanci, Badenu, Velikom Trnovu. Dobitnik je nekoliko nagrada za profesionalni rad: 1976. Beograd, Specijalna nagrada za slikarstvo Petar Lubarda, 1984. Niš, Druga nagrada Umetničke kolonije Sićevo, 1985. Beograd, Nagrada Jugoeksporta na Oktobarskom salonu, 1990. Niš, Nagrada SIZ-a kulture za izuzetan doprinos u kulturi u 1989. godini; 1993. Niš, Otkupna nagrada Classic Fabrike duvana Niš, 1994. Niš; Nagrada КPZ za izuzetna dostignuća u kulturi za 1993. godinu; 2004. Pirot, Pohvala kao znak naročitog priznanja kolega učesnika IV Vidovdanskog salona; 2010. Niš, Mali pečat, Nagrada Niškog grafičkog kruga, na Izložbi male grafike.

„Umetnici koji su odabrani za ovogodišnje izdanje Niškog salona ubraju se u red veoma značajnih aktera savremene vizuelne umetnosti i teorije umetnosti kod nas. Stvaralačke razloge i koncepte svoje umetnosti oni crpu iz kritičkog sagledavanja, promišljanja i, prevashodno, osećanja savremenog sveta i savremenosti, kao poetsko izražavanje unutrašnjih istina koje tu savremenost oblikuju. Izložena dela, kao izraz osećanja tih istina, odaju utisak tišine (osnovnog preduslova za razmišljanje), mirovanja, nepokretnosti, praznine i poniranja u dubine smisla današnjeg otuđenog i postvarenog sveta, sveta nesigurnosti, neizvesnosti i poljuljanih vrednosti (u prvom redu humanističkih i estetskih). Atmosfera u njima deluje napeto i zgusnuto, jer ispod naizgled mirne površine estetskog privida ključa mnoštvo značenja, metaforičkih poruka i simbola”, kazala je Julka Marinković.

Izbor umetnika je: Marija Dragojlović, Jovan Čekić, Ivan Šijak, Кatarina Alempijević, Ljiljana Šuljevarić, Milan Nedeljković.

Кatarina Đorđević Susretanja 2, 2020.,detalj

„Sama činjenica da mi je poverena uloga selektora ove već ugledne izložbe, ne samo u okvirima niškog kulturnog miljea, već i šire, navodi me na razmišljanje o tome kako je koncipirati? Činjenica je da su kroz niške galerije u zadnjim decenijama prezentovana dela, starih, modernih i najaktuelnijih likovnih umetnika, pa stoga mislim da moja pažnja može biti usmerena na stvaraoce sa juga Srbije, koji su osim ličnog dara imali školovanje u niškoj Umetničkoj školi a nadgradnju na Fakultetu umetnosti u Srbiji. Time se stvara osnova da stručni ljudi počnu sa ozbiljnijim istraživanjem likovne scene izvan metropole. Opredelio sam se, posle velikih dilema, za sledeće stvaraoce: Кatarinu Đorđević, slikarku sa ozbiljnim pređenim umetničkim putem i pedagoškim iskustvom, Ivanu Stanković, koja se prevashodno bavi grafikom, slikarku Radmilu Matejević iz Aleksinca, Milana Velinovića iz Vranja, njemu generaciski bliskog Aleksandra Milanovića iz Niša i najmlađeg među njima, Jovana Spasića iz Vlasotinca. Njihov zajednički imenitelj je neosporni talenat, senzibilitet južnjaka sa individualnim karakteristikama i zajednička sklonost ka istraživanju i eksperimentu na putu ostvarivanja ličnog stava“, rekao je Đuro Radonjić o izboru svojih umetnika.

Tradicionalno, biće dodeljena nagrada Niškog salona 12/2 o kojoj će odlučivati posebno imenovan, tročlani žiri.
Izložba će trajati do 20. decembra. Кustos izložbe Sonja Vukašinović.

Posetioci su dužni da poštuju preventivne epidemiološke mere.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com