Društvo

Niški roditelji NEZADOVOLJNI preraspodelom učenika, traže pomoć

U niškoj Osnovnoj školi “Ratko Vukićević” učenici četvrtog razreda biće preraspoređeni umesto u četiri u tri novoformirana odeljenja. Roditelji su nezadovoljni načinom preraspodele a direktorka Divna Stevanović, kaže da je do novog rasporeda moralo da dođe jer to nalaže Stručno uputstvo koje su dobile sve škole, kaže za Niške Vesti.

Stručno uputsvo ove godine  stiglo je još 23. juna kada je prema preporuci ministarstva prosvete naloženo direktorima škola da racionalno rasporede đake po odeljenjima.

“Ovo uputstvo dolazi svake godine i važilo je samo za učenike prvog i petog razreda, sada nam je naloženo da preporuka mora da se primeni i za druge razrede”, rekla je Niškim Vestima Divna Stevanović, direktorka Osnovne škole “Ratko Vukićević”.

Ovde je i nastao problem jer ova niška škola u četvrtom razredu danas ima 85 đaka, dok je čak 91 učenik potreban kako bi ova škola zadržala četiri odeljenja.

Prva ideja bila je da se odeljenje sa najmanje đaka, njih 19 rasformira a deca rasporede u ostala tri odeljenja. Učiteljica malobrojnog odeljenja već je dobila novi razred i odeljenje, prvake. Nakon burne reakcije roditelja, napravljen je novi raspored ne ovaj.

“Nekolicina roditelja tog odeljenja, ne svi, su se pobunili, optužili direktorku da vrši diskriminaciju i ona je pod pritiskom pokrenula kompletno rasformiranje četvrtog razreda”, kaže Aleksandar Stojiljković, jedan od roditelja đaka ove škole.

“Ja moram po zakonu jednako da postupam prema svoj deci u našoj školi“, kaže direktorka.

Stevanović dodaje da je pažljivo formirala nova tri odeljenja, gde su u svakom novom odeljenju  raspoređeni podjednako uspešni đaci.

“Mi razumemo da je moralo do dođe do ukidanja ali se ne slažemo sa načinom na koji je to urađeno. U preporuci ministarstva stoji stavka da se preraspodelom smanje odeljenja ali nigde ne stoji da je obavezno da deca jednog pređu u drugo ili da se sve kompletno rasformira. Smatramo da je neprimereno menjati odluke pod pritiskom i na osnovu stava samo jedne strane”, kaže nezadovoljno Stojiljković.

Niko od roditelja ostalih odeljenja nije upitan za mišljenje, dodaju roditelji.

Spiskove sa imenima dece, koja su raspoređena u nova tri odeljenja izvlačiće učitelji ovih dana.

Direktorku Stevanović smo danas prekinuli dok je pisala izveštaj i objašnjenje načelniku školske uprave, koji je bio zainteresovan za ovaj problem.

Narednih dana biće poznato više detalja da li su roditelji uspeli da se dogovore sa direktorkom, ona pronašla neki novi model raspodele a da je preporuka ministarstva ispoštovana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com