Društvo

Niški prosvetari štrajkuju u Beogradu, glavni zahtevi su povećanje plata i manji broj učenika u odeljenju

U 38 niških osnovnih i srednjih škola organizovan je štrajk tako da će časovi sa 45 biti skraćeni na 30 minuta. Oko stotinak prosvetnih radnika otišlo na prostest ispred Ministarstva prosvete u Beogradu, nakon čega je planirana šetnja do zgrade Vlade. Jedan od osnovnih zahteva je promena i izmena nekih rešenja u zakonima koji regulišu oblast obrazovanja.

Gordana Arsić iz Unije sindikata prosvetnih radnika kazala je za Niške Vesti da je jedan od zahteva da se  odustane  formiranja kombinovanih odeljenja u kojima se spajaju đaci od petog do osmog razreda, ali i da u odeljenju ne bude više od 24 učenika, što je i pokazala praksa za vreme pandemije Korona Virusa. Pored toga, prosvetni radnici traže korekciju zarada od 12 odsto i isplatu trećine dugovanja od 20 hiljada dinara.

“Nemoguće je raditi u grupama sa 30, nekada i više učenika, ne znam kako su to oni zamislili. I pre pandemije smo zahtevali da se taj broj smanji na 24 đaka kako bi i sam sistem rada bio bolji”, kazala je Arsić.

Ona je dodala da prosvetari od 2015. godine svakog 17. marta štrajkuju, ali da njihovi zahtevi nisu zaživeli do danas.

Prema pisanju nekih medija, direktori pojedinih niških škola su uticali i vršili pritisak na prosvetne radnike kako ne bi podržali protest, ali je najavljeno da će protiv tih direktora biti pokrenut postupak.

USPRS je najavio da će nakon današnjeg štrajka i protesta u Beogradu biti skraćeni časovi ponovo  21. , dok će 31. marta, osim toga, biti organizovana okupljanja po gradovima.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Ako vam se ne svidja OTKAZ i radite sta volite. Mozete i u inostranstvo kao ja da jurite malo evrice. Ponasate se kao da vam skole tatkovina i dedovina pa ne smete da ispustite imovinu iz ruke.
    Imate po 3-4 casa dnevno, svaki put predajte isto.. i opet vam mala plata. Pa onda ako zelite vise lepo OTKAZ i idite i zaradite. Ma vi bi hteli 2000 evrica a da ne radite nista. I kod TITA prosveta je imala slabe plate tj manje pa su ljudi radije radili po firmama. Sada je drzavna sisa stabilna i potrebno je sto vise posisati. A koga sisate? Ljude koji rade u privatni sektor. Znaci ne daje vam Vucic svoje pare nego nase a ja kazem da ne zasluzujete tolike plate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com