Ekonomija

Niški poljoprivrednici dobijaju subvencije

Iz gradskog budžeta u Nišu izdvojeno je čak 70 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi, rečeno je danas na sastanku pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski. Oni su razgovarali i o stanju poljoprivredne delatnosti na jugu Srbije.

Subvencije će dobiti oko 250 niških poljoprivrednika. One će moći da se koriste za brojne pojedinosti poput opreme, mehanizacije ili nabavke višegodišnjih sadnica, kao i mnoge druge. Prednost pri apliciranju za subvencije imaće mlađi poljoprivrednici do 40 godina starosti i žene.

Poljoprivrednici još uvek mogu konkurisati za dve mere, a one se odnose na kreditnu podršku za kupovinu traktora i veštačko osmenjavanje .

“Nažalost, u Srbiji postoje mnogi ljudi koji to zloupotrebljavaju. Ministar Nedimović je zato naložio da se od ove godine krene sa ozbiljnom kontrolom. Mislim da se nakon uvođenja kontrole poljoprivrednici više neće služiti takvim stvarima. Nadam se da će ubuduće aplicirati oni koji će ta sredstva stvarno iskoristiti .” , rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević

Obavljanje kontrole pre predaje  subvencija  sastoji se iz provere dokumenata i kontrole na licu mesta, nakon čega se sklapaju ugovori. Kako navodi gradski većnik Slobodan Ranđelović, svečano uručivanje ugovora planirano je za kraj septembra ili početak oktobra.

Bogićević smatra da je situacija u oblasti poljoprivrede u Nišu znatno bolja u odnosu na prethodnu  posetu. Glavni pokazatelj toga je budžet, jer je , kako kaže Bogićević, Niš  treći u Srbiji po veličini budžeta za poljoprivredu, dok prva dva mesta zauzimaju Beograd i Šabac.

“Ono što nedostaje u Srbiji  i na čemu moramo raditi u budućnosti je zatvoren krug procesa poljoprivredne proizvodnje i prerade. Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa predsednikom Srbije se zalaže za taj zatvoreni krug, jer bi onda  i poljoprivrednici imali veću finansijsku dobit. Nažalost, mi smo zemlja koja najviše izvozi najjeftiniju sirovinu. Moramo raditi na tome da u svim delovima Srbije podižemo proizvodne kapacitete.” , zaključio  je Aleksandar Bogićević

 

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com