Sport

Niški planinari osvojili planinu Vitorog

Planinarsko društvo “Preslap” izvelo je, od  izuzetno sadržajnu planinarsku akciju u Bosni i Hercegovini. Odredište uspona bila je planina Vitorog, koja se nalazi u zapadnom delu Bosne i Hercegovine, između Šipova i Kupreškog i Glamočkog polja.

Vitorog pripada ogromnom vencu Dinarskih planina, a njegov najviši vrh je Veliki Vitorog, sa 1906 metara nadmorske visine.

Foto: PD “Preslap”

Osim uspona na Mali Vitorog (1744 m) i Veliki Vitorog, naši planinari su, u okviru rekreativnog dela akcije, obišli atraktivna odredišta u netaknutoj prirodi, što je njihov boravak u Bosni i Hercegovini učinilo nezaboravnim. Tako su planinari obišli, u selu Pljeva, kod Šipova, dva izvora reke Plive. Jedan ističe iz pećine, drugi iz stene, a posle par stotina metara ovi izvorišni kraci se spajaju. Zanimljivo je da je već na samom izvoru, reka Pliva veoma snažna, brza, bučna i bogata vodom, a smatra se da su izvori Plive među najizdašnijim izvorima pitke vode u Evropi”, pričaju svoje utiske planinari.

Foto: PD “Preslap”

Planinari su ispratili i završetak toka reke Plive, posetivši čuveni vodopad u Jajcu, izuzetno visok i snažan, ispod koga Pliva utiče u reku Vrbas. U slivu reke Plive, nalazi se još jedno malo čudo prirode – Janjske otoke. Reka Janj je pritoka Plive, a na jednom mestu, u dužini od jednog kilometra, zabeležena je neobična pojava da se jedinstveni tok Janja razdvaja u više potoka. Na ovim brzim planinskim vodotokovima, obrazovano je nekoliko kanjona i par vodopada, od kojih su neki impozantni. Ispod zadnjeg vodopada, reka Janj ponovo poprima jedinstveni tok.

Foto: PD “Preslap”

“Sam uspon na planinu Vitorog obavljen je 15. maja, a vremenski uslovi bili su veoma loši, padala je sitna kiša, duvao vetar, bilo je hladno – oko nultog podeoka, a bilo je i magle. Svo četrnaestoro planinarki i planianra popelo se, za oko četiri sata, na vetroviti vrh Mali Vitorog, a dalje prema Velikom Vitorogu nastavilo je njih sedmoro”, ističu.

Deonica od Malog Vitoroga do Velikog Vitoroga izazov je i za najspremnije planinare, zato što vodi preko kraškog terena, oštrhi stena, a više puta trasa dobija na visini i ponovo spušta u atraktivne kamene amfiteatre.

“Magla je posebno otežavala kretanje, od nje se ništa nije moglo videti, i to je planinarima oduzimalo snagu.
Na vrhu Veliki Vitorog davno je bio izgrađen objekat za potrebe tadašnje vojske, a sada su na vrhu samo ostaci nekadašnje velike zgrade. Naših sedmoro planinarki i planinara, na Veliki Vitorog popelo se za predugih sedam sati, što je skoro duplo duže od uobičajenog potrebnog vremena, a ovo produžavanje trajanja uspona pre svega uslovljeno je bilo maglom”, ističu u PD “Preslap”.

Foto: PD “Preslap”

Ipak, prilikom povratka sa Velikog Vitoroga, magla se povukla, i otvorli su se lepi vidici ka obližnjim kraškim poljima – Glamočkom i Kupreškom, što je ulepšalo silazak, a i učinilo ga bezbednijim.

Foto: PD “Preslap”

Ovaj uspeh Planinarskog društva “Preslap” tim je veći, ako se u obzir uzme da je ovo bio prvi organizovani odlazak planinara sa juga Srbije, na planinu Vitorog.

Inicijator ove akcije bio je Slobodan Vasković, a akcija je iskorišćena i za uspostavljanje saradnje Planinarskog društva “Preslap” sa Planinarskim društvom “Vitorog” iz Šipova. Planinari iz Šipova prilično dobro su uredili i označili staze na izvorima Plive, na Janjskim otocima, a i na samom Vitorogu, a počeli su intenzivno da promovišu prirodne lepote svog kraja.

Foto: PD “Preslap”

Planinarsko društvo “Preslap”, tokom boravka u planinarskom domu u selu Dragnić Podovi, predstavilo je svojim domaćinima i prirodne lepote Niša i okoline, te pozvalo planinare iz Republike Srrpske i Bosne i Hercegovine da odrade neku od planinarskih akcija i na Suvoj planini, Seličevici, Kalafatu, Svrljiškim planinama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com