DruštvoНекатегоризовано

Niški planinari osvojili Olimp

Članovi PK Suva Planina Niš bili su u Grčkoj, gde su od 6. do 8. septembra sproveli u delo akciju penjanja na vrhove planine Olimp.

Pored šest članova “Suve Planine”, usponu su se pridružila dva člana “Mosora” i jedan član “Železničara”.

“Akcija je počela u četvrtak u 4:00 polaskom iz Niša, preko Makedonije do Grčke, da bi u podnožju Olimpa bili negde oko 11 sati. Na Prioniju smo popunili rezerve vode i vratili se do Gortsije odakle je krenuo uspon malo iza podneva” kaže vodič Nenad Minčić.

Na samom počektu planinare je čekao prvi uspon od 2760 metara nadmorske visine do planinarskog doma Grčke pešačke asocijacije – Giosos Apostolidis – na platou Muza.

“Vreme je bilo baš kao naručeno za izvlačenje teških rančeva ka domu, više oblačno nego vedro, ali bez naznake da može da pada i kiša. Kroz oblake su se nazirali vrhovi koje smo nameravali da popnemo, u prvom planu Ilijas, a onda u pozadini i Stefani, Mitikas i Skolio”  ističe Nenad.

Foto: PD Suva Planina Niš

Grupa je do zasluženog odmora stigla u večernjim časovima, odakle su izjutra krenuli u dalje osvajanje vrhova “planine bogova”.

“Buđenje u 6:30 i nakon doručka polazak ka vrhovima Olimpa, sa namerom da popnemo svih pet značajnijih vrhova. Prolazimo ispod gorostasnog Stefanija, koji kao da je zaslon prestola, koga nigde nije bilo, na kome bi se meškoljio Zevs i bacao munje i gromove na nas smrtnike” opisuje svoj doživljaj vodič puta.

Nakon osvajanja Stefanija i kraće pauze, planinare je čekao pohod na Mitikas, najviši vrh Olimpa.

“Nismo se ni umorili, a već smo bili na 2918 m, vrh Olimpa, Mitikas” ističe Nenad Minčić.

Foto: PD Suva Planina Niš

Sledeći cilj niških planinara bio je vrh Skolio, gde se grupa popela negde oko 15 časova.

“Skolio jeste lak za popeti, ali sa njega je najlepši pogled na zahtevnije vrhove Stefani i Mitikas, tako da se trud savladavanja relativno neinteresantnog vrha isplati, posebno kad je vreme darežljivo pa sa 2912 metara visokog Skolia, ceo Olimp bude kao na dlanu” kaže Minčić.

Foto: PD Suva Planina Niš

Za sam kraj avanture, planinari su se popeli na vrh Ilijas, na 2768 mnv, na kome se nalazi crkva napravljena od kamena.

“Pravo mesto da pomislimo na dvanaest grčkih bogova i da im se prećutno zahvalimo što su nam dozvolili da popnemo pet vrhova u jednom danu” dodaje Nenad.

Posle uspona na svih pet vrhova Olimpa, grupa se spustila do doma Spilios Agapitos, a nakon toga usledio je povratak do Prionija.

“Pred nama se nedugo zatim ukazao dom koji je svojim skladnim izgledom kao prirastao uz ovu planinu. Tu smo predahnuli i krenuli dalje ka Prioniju, a odatle prevozom na obalu mora da još jednom iz sasvim druge perspektive, bacimo pogled na dom Zevsa, Here, Posejdona, Aresa, Hermesa, Hefesta, Afrodite, Atine, Apolona i Artemide. Do novog susreta, do nove avanture” zaključuje Nenad Minčić.

 

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com