Sport

Niški planinari na najvišem vrhu Turske- Ararat

Ekspedicija od 13 planinara, od čega 8 iz Niša osvojila je nedavno najviši vrh Turske Ararat koji se nalazi na 5.137 metara nadmorske visine, na kome se, nakon uspona zavijorila zastava Niša. Prema rečima Vladislava Cenića iz PK “Mosor” za planinare ni malo nezahtevna akcija organizovana je povodom obeležavanja 15 godina  kluba, a planinari su  popeli tokom ove ekspedicije tri vrha. Pored Ararata tu su i vrhovi Damavand, najviši vrh Irana na 5.671 metar nadmorske visine i vrh Točal na 3.960 metara nadmorske visine koji se nalazi nadomak Teherana. Zanimljiv podatak je da je u ekspediciji bilo čak sedam žena što ih stavlja u istu raven sa muškarcima, a planinarenje gubi epitet muškog sporta.

“Ararat je najvišu vrh Turske, a Damavand je najviši vulkan u Aziji u Iranu, dok je Točal iznad Teherana”, kaže Vladislav Cenić. “Vrh Ararat je popelo 12 planinara, Damavand deset, a Točal osam planinara. Praktično, svi učesnici ove ekspedicije su uspeli da stignu do jednog vrha. Pored svih planinarskih uspeha jer su ovo  značajni vrhovi u svetu ovog sporta, jako je važno napomenuti da smo osetili i gostoprimstvo i kulturu dva izuzetno velika naroda  na Bliskom istoku, jedni su Kurdi a drugi su Iranci. Primili su nas  sa tolikom toplinom da nismo mogli u prvi mah da poverujemo šta se dešava budući da kod nas ima dosta predrasuda kada su ovi narodi u pitanju”, priča Vladislav Cenić. “Predivni su, gostoljubivi, gostoprimljivi. Oni su videli da smo stranci, ali su prilazili, motivisali decu da pričaju sa nama na engleskom, želeli da se slikamo”.

Prema njegovim rečima uspon na Ararat  važi za  zahtevne uspone.

“Ararat je vrh koji je zvanično zabranjen za penjanje pošto Turska nema zvaničnu kontrolu nad tim vrhom. Da bi ste penjali jedan takav vrh  morate imati  dozvolu lokalnih porodica i lokalnih penjača. Bili smo gosti jedne takve porodice koja nam  je obezbedila bazni, visinski, kamp i vodiča na usponu. Posle uspona na Ararat svi smo mislili da će biti lakše na Damavandu jer smo smo se aklimatizovali  tokom četiri dana. Međutim, i on je bio težak za uspon ali i važi  za vrh koji se teško osvaja. Prvog dana smo ispenjali 1200 metara dok je završni uspon na 1500 metara. Pored te visinske razlike i manjka kisonika dodatni problem su stvarala  i isparenja jer se  radi o vulkanu. Isparenja sumpora mogu da budu toliko jaka da  ubiju i neku zalutalu životinju, tako da nam je to stvaralo dodatan napor pored težene uspona”, kaže Cenić.

Vesna Simić se popela samo na  Točal zbog povrede već na početku ekspedicije, ali je zato imala dovoljno vremena, zajedno sa ostalim članovima ekspedicije, da se upozna sa kulturom podneblja u kome su se našli.

“Najveći utisak jesu ljudi, ali ne bih to odvojila od njihove kulture i građevina koje imaju . Svuda gde smo bili je bilo fenomenalno, nešto sasvim novo za nas što nas je najiskrenije oduševilo. Teheran je megalopolis sa 11 miliona stanovnika.Ko preživi saobraćaj u teheranu taj će preživeti i treći svetski rat, a pravilo je da pravila nema. Staviš nogu na gas, ruku na sirenu, a ako si pešak prekrstiš se i kreneš”, prenosi svoje utiske Vesna Simić.

Dodaje da kulturne znamenitosti neponovljiv doživljaj.

“Ono što je, takođe, interesantno žene su tamo morale da nose marame preko glave bez obzira da li se radi o njihovom stanovništvu ili turistima, tako da smo i mi morale da imamo maramu na glavi. Nesvakidašnje je , ali smo se navikle. Oni  imaju moralnu policiju koja vas opominje ako ne poštujete pravila. To su uglavnom žene. Pošto oni nas primili sa puno gostoljubivosti i mi smo ipoštovali njihova pravila”, dodaje Vesna.

Uspon na Ararat je ostao njena neispunjena želja, ali  vreme radi za nju i već sa novom ekspedicijom krenuće put planine koja je za nju izazov.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close