Društvo

Niški planinar osvojio najviše vrhove Perua (VIDEO+FOTO)

Niški planinar Vladislav Cenić upravo se vratio sa ekspedicije koja je posetila Peru. Članovi ovog hrabrog tima ispenjali su najviše vrhove u ovom delu sveta.

U sklopu aklimatizacije, kako kaže sam Cenić posetili su i razne turističke destinacije.

Ispenjani su vrhovi: Machupicchu 3061 mnv (vrh na 600 mnv iznad turističkog lokaliteta); Vinicunca 5150 mnv (Planina duginih boja); vulkan Misti 5822 mnv i Chachani 6075 mnv.

https://www.facebook.com/ivan.gregus.77/videos/10156399270578979/

Pored glavnog cilja ove ekspedicije, koji su uspešno obavili,  ovi odvažni alpinisti imali su i nezaboravnu avanturu – posete turističkim destinacijama ove prelepe zemlje.

“Obišli smo Machupicchu,  jezero Titicaca na 3800 mnv i ostrva na njemu (plutajuća ostrva i ostrvo Amantini gde je i nastala civilizacija Inka), Kusco nekadašnja prestonica Inka sa razrušenom tvrđavom, bezbroj katedrala i poseta Pacifiku zaista ne moze nikog iz ekspedicije da ostavi ravnodušnim, pa ni mene”, kaže za Niške Vesti Cenić.

Foto: Vladislav Cenić; PAK Mosor

Peruanci kao potomci Inka još uvek neguju svoja porodična načela tako da im u ruralnim sredinama nije potrebna policija, kaže on.

“Sami imaju svoje nepisane zakone kojih se pridržavaju i sve je u najboljem redu. Raznovrsnost voća i jela takođe ima svoju draž”, kaže ovaj uspešni niški planinar.

Ekspedicija je bila sastavljena od 11 članova iz Srbije i po jedan iz Crne Gore i Makedonije a od toga tri žene.

“Svi smo disali kao jedan i fenomenalno se družili”, kaže Cenić.

Najbitnije za ove planinare je bilo i to da su se izuzetno aklimatizovali za uspone na najviše vrhove zahvaljujući, kako kažu, vodičima iz Perua i vodiču ekspedicije iz Srbije Zoranu Pavloviću Paći.

“Proveli smo oko dve nedelje na visini od preko 3400 mnv što nam je u velikoj meri olakšalo uspone i boravak na visinama od preko 5000 mnv. Spavanje u visinskom kampu na 5150 mnv u šatorima je privilegija koju retko ko moće da doživi”, kaže zadovoljno Vladislav i dodaje.

Foto: Vladislav Cenić; PAK Mosor (privatna arhiva)

“Ekipa sa kojom sam delio ovih dvadesetak dana istinskog uživanja je bila perfektna. Usponi i vrhovi respektabilni sa pogledima od kojih zastaje dah. Vulkani, vodiči, vozači, ljubazni domaćini… sve je bilo božanstveno”.

“Upoznati Južnu Ameriku i Peru doživljavam kao privilegiju i nemam reči kako da sve to opišem. Ovo putovanje je bilo prelepo i preporučujem ga iz sveg srca”, završava Cenić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com