Društvo

Niški park heroja i Iskra slobode (FOTO)

Grad Niš je svojom turbulentnom istorijom ostavio tragove u istoriji Srbije i sveta, pa ne čudi bogatstvo kulturnog nasleđa koje ima. Tu spada i spomeničko nasleđe koje postoji u centru grada, biste šest narodnih heroja na relativnom malom prostoru, okružene parternim zelenilom.

Iako Park heroja na keju, gde se nalaze biste šest narodnih heroja i kao sedmi spomenik „Iskra slobode“, posećuju mladi, mali je broj onih koji znaju  su heroji koji su dali živote za slobodu u Drugom svetskom ratu.

Put kroz park je put i za veliku gradsku pijacu, a nove klupe,kandelabri i parterno zelenilo čine ga atraktivnim tokom cele godine.

Iako za neke predstavljaju samo beton, bronzu i mermer, sigurno ima građana za koje ovi spomenici imaju simbolički značaj i predstavljaju sećanje na istorijski trenutak kojim jedna nacija definiše i sebe i svoje vrednosti.

Niški park heroja nalazi se u samom centru Niša, preko puta Gradske kuće u Ulici 7. jula,a  jedan je od najmanje primetnih memorijalnih kompleksa.

Ovde se nalaze biste šest narodnih heroja stradalih u Drugom svetskom ratu: Filipa Filipovića, Stanka Paunovića, Filipa Кljajića Fiće, Sretena Mladenovića- Mike, Mije Stanimirovića i Кonrada Žilnika, kao i spomenik „Iskra slobode”, u centralnom delu parka koji predstavlja slomljeno staklo obližnjeg hotela „Park“ u kome je Aleksandar Vojinović ubio i ranio nekoliko vojnika Vermahta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com