Društvo

Niški osnovci znanjem u borbi protiv klimatskih promena

PROTECTA je uz podršku Ministarstva životne sredine Republike Srbije osmislila i realizovala projekat „Klima se klima sa svima“ za niške osnovce. Projekat je usmeren na razvijanje ekološke svesti kod mladih, učenika sedmog i osmog razreda osnovnih škola u Nišu kao i edukaciju mladih kako bi im ukazali na načine kako se kao pojedinci mogu uklјučiti u borbu protiv klimatskih promena. U okviru projekta pripremlјena je i distribuirana po školama  brošura koja je prilagođena ovom uzrastu a obrađuje temu klime i klimatskih promena.

 

 

„Klimatske promene su problem koji se odražava na sve sfere našeg života i o kome se dosta piše ali se nedovoljno čini kako bi se sprečile. Kako bismo znali šta treba preduzeti, prevashodno moramo biti upoznati sa suštinom klimatskih promena, šta one stvarno predstavljaju, koji su uzroci i kako se boriti protiv klimatskih promena. Najbolje oruđe u ovoj borbi je znanje koje treba sticati još u osnovnoj školi. Nažalost školskim programima za osnovne škole nije predviđena edukacija na temu klimatskih promena“, kažu u PROTECTI.

Koliko su mladi razumeli pojam klime i klimatskih promena PROTECTA je proverila kroz onlajn kviz znanja „Klima i JA“  na kome su učestvovala 44 učenika iz 11 niških osnovnih škola.

Foto: PROTECTA

Najbolje rezultate na kvizu ostvario je tim učenika iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Niške Banje, dok drugoplasirani tim dolazi iz OŠ „Vojislav Ilić Mlađi“ iz Huma. Treće mesto ravnopravno dele timovi učenika iz OŠ „Ratko Vukićević“ i OŠ „Stefan Nemanja“.

U pojedinačnim ostvarenim rezultatima prvo mesto je pripalo Katarini Gavrilović učenici osmog razreda OŠ Vojislav Ilić Mlađi iz Huma, drugo mesto osvojila je Anka Milić, učenica sedmog razreda iz OŠ Ivan Goran Kovačić iz Niške Banje dok je  treće mesto zauzeo Aleksa Stanković iz OŠ Ratko Vukićević.

Svi učesnici kviza su pokazali visok nivo znanja i interesovanja za temu klimatskih promena, pa su iz PROTECTE obezbedili prigodne nagrade za sve i najavili uskoro ponovno druženje na temu klimatskih promena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com