Društvo

Niški osnovci i planinari zajedničkim usponom obeležili Međunarodni dan planina

Osnovna škola “Car Кonstantin” i Planinarsko društvo “Preslap”, zajedničkom akcijom i usponom na vrh Кusača (771 m), na Suvoj planini obeležili su Međunarodni dan planina. Iako se Međunarodni dan planina obeležava 11. dececembra, uspon je, zbog vikenda, izveden u subotu, 7. decembra 2019. godine i na njemu je učestvovalo osamdesestak učenika, roditelja i nastavnika Osnovne škole “Car Кonstantin” i Osnovne škole “Ćele kula”.

Učestvovali su učenici svih razreda, među njima je bilo i onih koji su već ranije odlazili na planinarske akcije, mada je većina učenika i roditelja ipak sada prvi put učestvovala na planinarenju.

“Osnovna škola “Car Кonstantin” uputila je inicijativu našem Planinarskom društvu za održavanje akcije ovakvog tipa, a zahvaljujući angažovanju Zorice Ivanović, nastavnice tehnike i tehnologije i Gordane Milošević, direktorke škole, akcija je izvanredno promovisana unutar škole i zabeležno je veliko interesovanje za učešće”, kažu u Planinarskom društvu “Preslap”.

Vodički tim Planinarskog društva “Preslap” na ovoj akciji činili su visokogorci Miroslav Dokman, Nenad Stojanović “Ujka” i Slobodan Vasković, a u vođstvu je pomogla i nastavnica Zorica Ivanović.

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Dužina trase bila je 12 kilometara. Prema vrhu Кusača, učesnici akcije krenuli su iz sela Prosek. Do vrha Кusača bilo je potrebno oko tri i po sata laganog hoda. Istom trasom, izveden je i povratak u Prosek.

Područje Кusače pogodno je, zbog blizine grada i relativno kratke staze za prelazak, za česte i opuštene planinarsko-rekreativne aktivnosti, za građane Niša i okoline.

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

“Raspoloženje najmlađih bilo je izuzetno lepo i prijatno, deca su iskazala veliku zainteresovanost da od vodičkog tima čuju zanimljive besede o geografiji Suve planine, Sićevačke klisure i okoline Niša. Bilo je i prigodnih reči o samom značaju međunarodnog dana planina – da se očuva ravnoteža između naučno tehnološkog progresa i ekonomskog razvitka, sa jedne strane i potrebe da se svaki čovek bavi sportom, da odlazi u planine, koje su pluća planete i da se stara o čistoti životne sredine”, kažu u Planinarskom društvu “Preslap”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com