Društvo

Niški odbornici na sledećoj sednici glasaju elektronski

Elektronski vid rada

Njegova Ekselencija ambasador Švajcarske Urs Šmid posetio je danas Skupštinu Grada Niša gde se sastao sa predsednikom doc. dr Bobanom Džunićem kako bi razgovarali o dosadašnjoj saradnji i realizovanim projektima podržanih od strane švajcarske vlade.


Dugo očekivani prelazak na elektronski vid rada, omogućiće sugrađanima da na ekranima mogu da vide ko je prisutan od odbornika, kako i na koji način je glasao za određenu tačku dnevnog reda, što će povećati efikasnost i transparentnost u radu.

“Cilj naše podrške jeste da se poveća efikasnost lokalne skupštine kao i transparentnost u radu što će ojačati sam parlament, ali će isto tako da uključi građane u rad parlamenta. Radujem se nastavku naše saradnje i nastavku moje posete Nišu gde ću da obiđem druge partenere sa kojima ću da sprovodim projekte u Gradu”, poručio je Nj. E. Urs Šmid.

On je napomenuo da je prilikom današnje posete ETŠ “Nikola Tesla” ostao impresioniran onim što je tamo video.

“Ono što je definisano na radnom sastanku jeste da se umnogome postiže efikasnost i transparentnost u radu. Samim tim, naši odbornici imaće mogućnost da svojim radom pokažu ljudima koji su im dali glas na koji način oni rade i glasaju, kao i na koji način daju svoje amadmane, predloge  što to će se sve videti putem prenosa kao i u republičkoj skupštini na velikim skrin monitorima koji su inplementrirani u sali”, pojašnjava predsednik Skupštine, doc. dr Boban Džunić koji je iskoristio priliku da svim građanima čestita Mitrovdan.

Dr Džunić ističe i da je u kvalitetnom razgovoru sa Nj. E. uspepo i da naučio nešto novo što će mu koristiti u daljem radu.

“Na svaki način želimo da naši sugrađani budu upućeni u naš rad i da što efikasnije učestvuju u radu”. Na narednoj sednici već možemo da očekujemo primenu E – parlamenta. Primena E – parlamenta je svakako u toku. To nije samo glasanje koje se vidi na skrin ekranima već i način prijema dokumentacije koji je elektronskim putem mnogo efikasniji. Ovde se ne radi samo o efikasnosti, već i o zelenoj agedni gde nemamo potrebu da koristimo papire i hrpu papira jer da bismo došli do jednog lista moramo da posečemo veliki broj stabala što znači da štitimo okolinu”, završava on.

Projekat digitalizacije niškog parlamenta započet je 2019. godine.

Evaluacija projekta E – parlament

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com