DruštvoMoja priča

Niški merak na njegov način. Tečini recepti koji su osvojili Srbiju i u njegovom “Niškom kuvaru”

Nišlija Aleksandar Miladinović – Teča, postao je poznat u čitavoj Srbiji po svojim originalnim receptima. Njegova instagram stranica beleži oko 62 hiljade pratioca, a svojim kulinarskim veštinama i tipičnim niškim duhom osvaja i prikuplja sve više i više domaćica koje svakodnevno za njega imaju po neko pitanje. Zanimljivo je i to da on uopšte nije kuvar po struci, već ga je tom zanatu naučio splet okolnosti i sam život. Osim na društvenim mrežama oko stotinu recepata našlo se i u njegovom probnom primerku “Niškog kuvara”.

Ljubav prema kuvanju mu je preneo deda, koji je bio šef kuhinje u Vojnoj bolnici, a poslastičar po struci. I priča njegovog dede je zanimljiva. Ranije su se kolači pravili samo za praznike, za Božić i za slavu. To su bili stari kolači koji su bolji što više odstoje i bili su zaključani u podrumu. Deda bi našao ključ, otključao podrum i jeo kolače. Tada je dobio takve batine, da se zareko da će i on da pravi kolače kada poraste kako bi mogao da ih jede koliko hoće.

“U Vojnoj bolnici je imao benificifrani radni staž i rano je otišao u penziju. Kod kuće je non stop nešto spremao, pa sam ja od njega učio još kao mali. Sa druge strane mamina baba, a moja prababa koja živi u Zaplanju, ustaje u četiri ujutru i prvo omesi hleb pa onda sve ostalo. Meni je bilo to interesantno pa sam sa 8, 10 godina uz nju naučio da sučem pitu.” počinje priču za Niške Vesti Aleksandar.

Majka mu je radila na radiologiji, pa je često imala dežurstva, a otac na građevini. On i brat ako hoće nešto lepše da pojedu, morali su sami da spreme. Tada su i na RTS-u krenule emisije u kojima se spremala hrana, pa je i odatle kulinarske “cake” učio.

“I žena je imala komplikovanu prvu trudnoću, sve je tako krenulo… a sada mogu da kažem da je meni “relax” kada spremam”, istakao je Teča.

Da kuva iz zadovoljstva, prepoznali su njegovi pratioci koji mu daju nesebičnu podršku. Osim instagrama, gde je veoma popularan, odnedavno ima i youtube kanal i stranice na fejsbuku i tik toku, sve pod nazivom “TEČA KUVA”.

“Ja, za razliku od drugih, recepte ne ulepšavam. Trudim se da slika bude onakva kako izgleda kada stavite u tanjirče na astal. Nema tu dekoracije, ja nisam kafana, nije ukrašeno ni kao za ketering. Neko jelo deluje i ružno na slikU, ali tako izgleda, ukus je nešto sasvim drugo. U mojim receptima nema rog od jastoga, godži bobice sveže jutros ubrane… Ja spremam ono što se uglavnom sprema na jugu Srbije, u Nišu. Ubacim po neki zdrav recept, ali ne koristim neke namirnice koje inače ljudi ne upotrebaljavaju”, kazao je on tipično niškim govorom.

Mnogo recepata je na njegovom instagram profilu, ali ističe da je najveću pažnje izazvao recept za pitu od vučenih kora, koji ima domet od oko 4,5 miliona i preko 100.000 interakcija. I postupak za testo za picu mu je veoma popularna objava, kao i recepti od mesa. Vole da pročitaju i kako se pripremaju kolači, ali više ih interesuju oni koji su se nekada spremali, od ovih modernih.

 

Njegovi recepti odnedavno se mogu naći i u knjizi “Niški kuvar”, koja je njegovo autorsko delo sabranih tradicionalnih recepata našeg kraja, sa dodatkom novijih recepata koji su opšte prihvaćeni u ovom kraju. Knjiga sadrži i savete pa se može reći da je svojevrsan bukvar kuhinje. Niški kuvar čuva našu tradiciju od zaborava i pomoći će plejadi mladih domaćica da isto tako spremaju ukusna jela, pite i kolače kao naše mame i bake.

“Ja Niš ne menjam ni po padeži, Niš mi je osnova svega, ne stidim se odakle sam, već se ponosim što sam iz Niša. Zato sam hteo da naša  kuhinja dođe do izražaja kroz knjigu recepata”, rekao je on.

Teča je uspeo da odštampa samo probne primerke. Za sada nije našao izdavača koji bi odštampao u veći tiraž. Kaže da ozbiljne izdavačke kuće ne rade prvence. Pojedini izdavači su tražili od njega da im prenese autorska prava. Dodaje da njemu nije cilj da od knjige zaradi i nada se da će neko prepoznati značaj i javiti mu se u skorije vreme.

“Obratio sam se gradonačelnici, ona je izašla u susret. Pomogle su i pojedine niške firme, ali i iz drugih gradova Srbije. Na taj način su prvenci izašli iz štampe, videćemo dalje.”, ističe.

Knjige nema u slobodnoj prodaji. Čeka priliku da odštampa prvo zvanično izdanje, koje će imati veći tiraž.

Za sam kraj razgovora kazao je čitaocima Niških Vesti da se pozabave u kuhinji u ovim jesenjim danima i možda probaju da naprave neku pitu, možda kolač sa višnjama, kremasti kolač sa smokvama… Ako ipak nemate ideju, na instagram profilu “Teca kuva” sigurno ćete naći.  “Recepata ima hiljadu, samo se prepustite mašti!” – poručio je Teča Nišlijama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

12 Komentara

  1. Само Течо, одређени број твог кувара одштампај на ћирилици!

  2. Teca ima zaista bujnu maštu.Moj otac,a njegov deda je bio poslasticar u vb,a ne šef kuhinje i nije imao benificirani staž već je otišao u normal u penziju i na žalost u pe penziji je kratko bio.Sto se tiče spremanja kod kuće i to je neistina,on pravio kuci kolace nije,retki su ti momenti.Radio je nakon radnog vremena kod privatnika,Pelivan,Teofil….i na kraju poslasticara Snežana u Dusanovoj ulici gde sam ga ja nasledio i krenuo njegovim stopama,a on je kada je otišao u penziju prestao da se bavi kolačima i otišao u njegovo Berbatovo .Ja se i dan danas bavim poslasticarstvom i trenutno sam pastry chef na Amasieni,AmaWaterways compani,a inače radio u Nigeriji, Qataru,Mexicu i širom Evrope.
    Bratanac želim ti puno uspeha i sreće,ali mani se iznošenja neistina,ako voliš da kuvas kuvaj

    1. Svaka cast čiko! Umesto da ste ponosni na bratanca i čestitate, vi ga opanjkavate u komentarima.Sram Vas bilo!

      1. Pa neznas pravu priču zato tako i pišeš.Jednostavno sam bio jako vezan za oca i neznas sve događaje.Svasta je loše moj brat činio ocu a on jadnicko je bio slab i nalazio spas u alkoholu i jednostavno sam alergičan kada iznose neke neistine o njemu,a bratancu želim sve najbolje i to iskreno iako oni prema meni i nisu taki,ali nema veze idemo dalje

    2. Eto Nek si ti bitan i da znamo gde si radio i bio 😂
      Idi bre covece mesi kolače i uživaj.

    3. Ti bese onaj Duletov sto uzeo stan a bratu nije dao nista, pa Dule slogirao od muke… Jos ti bratanac kriv! On jeste bese nezgodan bio kao mladji ali ga nikad nisam cuo da po komsiluk losu rec kaze za tebe! Stidi se Saso, sram da te bude.

      1. I da da dodam tako je ja sam taj koji je uvek bio uz oca od početka do kraja,a onaj drugi ne želim mu ime spominjati samo ga je muzo,a on jadnicko je bio slab pa je tražio spas u alkoholu i to ga je i i ubilo pre vremena.Ja se ne krijem i ne uzim lažima,a isto tako nikome i ne želim zlo za razliku od tebe.,A ti bese onaj koji na mom venčanju zajedno sa svojim ocem se napišite pa ispsovaste kuma moga i upropastiste veselje,pa si se čak hteo tuči samnom.Hej covece hteo si da se tuces sa mladoženja a i plus ti je brat od strica.I bezobzira na sve ja ću uvek reci neka ste živi i zdravi i to bez foliranja,ali samo se držite podalje od mene i kada spominjete ime moga oca ustanite

        1. Ejj, pa tvoj brat je otišao od kuće sa bebom u rukama, sve si uzeo od Duleta i još kažeš da je tvoj brat nekoga muzo? Sram te bilo unučići imaš, bojiš li se boga? Dule se zbog Neše odao alkoholu, jel si realan ti? Slučajno znam sve Miladinoviće i zamisli ni jedan sa tobom ne kontaktira? Na svadbi ćerke si imao 0 gosta iz familije… Al bitno da si tom bratu uzeo pare za kuću u selo i lapnuo stan i plac gde ti je sada kuća.

  3. Gde mogu narucim Niski KUVAR koji je napusao “TECA” ( treba mi 2 primerka ) Pozzdrav Dejan Kragujevac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com