DruštvoMoja priča

Niški merak na njegov način. Tečini recepti koji su osvojili Srbiju i u njegovom „Niškom kuvaru“

Nišlija Aleksandar Miladinović – Teča, postao je poznat u čitavoj Srbiji po svojim originalnim receptima. Njegova instagram stranica beleži oko 62 hiljade pratioca, a svojim kulinarskim veštinama i tipičnim niškim duhom osvaja i prikuplja sve više i više domaćica koje svakodnevno za njega imaju po neko pitanje. Zanimljivo je i to da on uopšte nije kuvar po struci, već ga je tom zanatu naučio splet okolnosti i sam život. Osim na društvenim mrežama oko stotinu recepata našlo se i u njegovom probnom primerku „Niškog kuvara“.

Ljubav prema kuvanju mu je preneo deda, koji je bio šef kuhinje u Vojnoj bolnici, a poslastičar po struci. I priča njegovog dede je zanimljiva. Ranije su se kolači pravili samo za praznike, za Božić i za slavu. To su bili stari kolači koji su bolji što više odstoje i bili su zaključani u podrumu. Deda bi našao ključ, otključao podrum i jeo kolače. Tada je dobio takve batine, da se zareko da će i on da pravi kolače kada poraste kako bi mogao da ih jede koliko hoće.

„U Vojnoj bolnici je imao benificifrani radni staž i rano je otišao u penziju. Kod kuće je non stop nešto spremao, pa sam ja od njega učio još kao mali. Sa druge strane mamina baba, a moja prababa koja živi u Zaplanju, ustaje u četiri ujutru i prvo omesi hleb pa onda sve ostalo. Meni je bilo to interesantno pa sam sa 8, 10 godina uz nju naučio da sučem pitu.“ počinje priču za Niške Vesti Aleksandar.

Majka mu je radila na radiologiji, pa je često imala dežurstva, a otac na građevini. On i brat ako hoće nešto lepše da pojedu, morali su sami da spreme. Tada su i na RTS-u krenule emisije u kojima se spremala hrana, pa je i odatle kulinarske „cake“ učio.

„I žena je imala komplikovanu prvu trudnoću, sve je tako krenulo… a sada mogu da kažem da je meni „relax“ kada spremam“, istakao je Teča.

Da kuva iz zadovoljstva, prepoznali su njegovi pratioci koji mu daju nesebičnu podršku. Osim instagrama, gde je veoma popularan, odnedavno ima i youtube kanal i stranice na fejsbuku i tik toku, sve pod nazivom „TEČA KUVA“.

„Ja, za razliku od drugih, recepte ne ulepšavam. Trudim se da slika bude onakva kako izgleda kada stavite u tanjirče na astal. Nema tu dekoracije, ja nisam kafana, nije ukrašeno ni kao za ketering. Neko jelo deluje i ružno na slikU, ali tako izgleda, ukus je nešto sasvim drugo. U mojim receptima nema rog od jastoga, godži bobice sveže jutros ubrane… Ja spremam ono što se uglavnom sprema na jugu Srbije, u Nišu. Ubacim po neki zdrav recept, ali ne koristim neke namirnice koje inače ljudi ne upotrebaljavaju“, kazao je on tipično niškim govorom.

Mnogo recepata je na njegovom instagram profilu, ali ističe da je najveću pažnje izazvao recept za pitu od vučenih kora, koji ima domet od oko 4,5 miliona i preko 100.000 interakcija. I postupak za testo za picu mu je veoma popularna objava, kao i recepti od mesa. Vole da pročitaju i kako se pripremaju kolači, ali više ih interesuju oni koji su se nekada spremali, od ovih modernih.

 

Njegovi recepti odnedavno se mogu naći i u knjizi „Niški kuvar“, koja je njegovo autorsko delo sabranih tradicionalnih recepata našeg kraja, sa dodatkom novijih recepata koji su opšte prihvaćeni u ovom kraju. Knjiga sadrži i savete pa se može reći da je svojevrsan bukvar kuhinje. Niški kuvar čuva našu tradiciju od zaborava i pomoći će plejadi mladih domaćica da isto tako spremaju ukusna jela, pite i kolače kao naše mame i bake.

„Ja Niš ne menjam ni po padeži, Niš mi je osnova svega, ne stidim se odakle sam, već se ponosim što sam iz Niša. Zato sam hteo da naša  kuhinja dođe do izražaja kroz knjigu recepata“, rekao je on.

Teča je uspeo da odštampa samo probne primerke. Za sada nije našao izdavača koji bi odštampao u veći tiraž. Kaže da ozbiljne izdavačke kuće ne rade prvence. Pojedini izdavači su tražili od njega da im prenese autorska prava. Dodaje da njemu nije cilj da od knjige zaradi i nada se da će neko prepoznati značaj i javiti mu se u skorije vreme.

„Obratio sam se gradonačelnici, ona je izašla u susret. Pomogle su i pojedine niške firme, ali i iz drugih gradova Srbije. Na taj način su prvenci izašli iz štampe, videćemo dalje.“, ističe.

Knjige nema u slobodnoj prodaji. Čeka priliku da odštampa prvo zvanično izdanje, koje će imati veći tiraž.

Za sam kraj razgovora kazao je čitaocima Niških Vesti da se pozabave u kuhinji u ovim jesenjim danima i možda probaju da naprave neku pitu, možda kolač sa višnjama, kremasti kolač sa smokvama… Ako ipak nemate ideju, na instagram profilu „Teca kuva“ sigurno ćete naći.  „Recepata ima hiljadu, samo se prepustite mašti!“ – poručio je Teča Nišlijama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

  1. Само Течо, одређени број твог кувара одштампај на ћирилици!

  2. Teca ima zaista bujnu maštu.Moj otac,a njegov deda je bio poslasticar u vb,a ne šef kuhinje i nije imao benificirani staž već je otišao u normal u penziju i na žalost u pe penziji je kratko bio.Sto se tiče spremanja kod kuće i to je neistina,on pravio kuci kolace nije,retki su ti momenti.Radio je nakon radnog vremena kod privatnika,Pelivan,Teofil….i na kraju poslasticara Snežana u Dusanovoj ulici gde sam ga ja nasledio i krenuo njegovim stopama,a on je kada je otišao u penziju prestao da se bavi kolačima i otišao u njegovo Berbatovo .Ja se i dan danas bavim poslasticarstvom i trenutno sam pastry chef na Amasieni,AmaWaterways compani,a inače radio u Nigeriji, Qataru,Mexicu i širom Evrope.
    Bratanac želim ti puno uspeha i sreće,ali mani se iznošenja neistina,ako voliš da kuvas kuvaj

    1. Ti bese onaj Duletov sto uzeo stan a bratu nije dao nista, pa Dule slogirao od muke… Jos ti bratanac kriv! On jeste bese nezgodan bio kao mladji ali ga nikad nisam cuo da po komsiluk losu rec kaze za tebe! Stidi se Saso, sram da te bude.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com