Kultura

Niški lutkari na prvom festivalu ASITEŽ-a Srbije

U Beogradu je otvoren Prvi festival ASITEŽ-a Srbije pod nazivom „Pokrenimo priču“ na kome Pozorište lutaka Niš učestvuje sa predstavom „Legenda o Mesečevoj princezi“ reditelja Davida Alića. Festival je otvorila naša popularna autorka za decu Jasminka Petrović.

Organizator festivala je Nacionalni centar Međunarodnog udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITEŽ (ASSITEJ).

Festival je nacionalnog i takmičarskog karaktera, čiji je cilj da okupi pozorišne stvaraoce – članove udruženja i uspostavi dijalog među njima, naročito između profesionalne i nezavisne scene, ali i sa pedagozima i obrazovnim sistemom.

„Neophodan je dijalog između svih aktera u zemlji i otud i ime festivala ‘Pokrenimo priču’. Želimo da među sobom započnemo priču o tome šta se dešava na našoj pozorišnoj sceni i unutar izvođačkih umetnosti, jer se žanrovi ukrštaju i pozorište za decu ne može više biti ono na šta smo navikli“, ističe predsednica ASITEŽ-a Srbije Diana Kržanić Tepavac ističe.

Zvaničan plakat festivala

Na festivalu će biti prikazane najbolje predstave za decu i mlade, za sve uzraste, u svim formama izvođačkih umetnosti. U takmičarskom programu učestvuju: Pozorište „Boško Buha“, Pozorište lutaka „Pinokio“, Umetnička grupa Hop.La!, Dečije pozorište „Čarapa“, Stanica – Servis za savremeni ples, Bitef dens kompanija iz Beograda, Pozorište mladih iz Novog Sada, Pozorište za decu Kragujevac i Pozorište lutaka Niš.

Foto: Ivan Nikolić

Festival se održava širom beogradskih pozorišta od 9. do 11. maja, a Pozorište lutaka Niš nastupa danas u Pozorištu lutaka „Pinokio“.

U predstavi igraju: Marija Cvetković, Srđan Miljković, Davorin Dinić, Dejan Gocić, Toma Bibć, Jelena Đorđević, Nataša Ristić, Slobodan Miljković, Aleksandra Pavlović i Mladen Milojković.

Realizaciju festivala je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, dok je generalni pokrovitelj festivala kompanija Gomex.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com