Društvo

Niški kuvari prvaci Evrope!

Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša je prvak Evrope u pripremanju jela nacionalne kuhinje na 13. Međunarodnom prvenstvu gastronoma koje je održano u Crnoj Gori.

Deset zlatnih, četiri srebrne i dve bronzane medalje bilans je osvojenih odličja u različitim kategorijama, a onu najvažniju, pehar, osvojili su takmičeći se u pripremanju jela specifična za podneblje Srbije.

Pored seniora, zavidno znanje i veštinu pokazala je i juniorska ekipa, koju su činili učenici Ugostiteljsko turističke škole iz Niša, sa svojim mentorima. Nije što su naši, ali stvarno su najbolji. To je ocena i sudijskog tima u kojem su bili sve sami kulinarski asovi-Stevo Karapandža, Istok Legat, kolege iz Nemačke, Turske, Italije, Francuske. Samo takmičenje je bilo specifično i nikad teže za našu ekipu, jer se u Budvu sjatila evropska kuvarska elita. Bilo je žestoko, ali srpski nacionalni meni je sve bacio u senku. Ovoga puta dobitna kombinacija je bila spoj mladosti i iskustva, ali i dobar odabir takmičara“, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Evropsko prvenstvo u Budvi odvijalo se u desetak kategorija, a svoje predstavnike imalo je 25 zemalja, među kojima su Rusija, Belorusija, Ukrajina, Mauricijus, zemlje bivše Jugoslavije i brojne evropske zemlje.

Učestvovalo je više od 250 uglavnom mlađih kuvara, a specifičnost takmičenja bilo je uparivanje hrane i piva, otkrio nam je Vuko Mitrović predsednik šefova kuhinja Crne Gore.

Ukus svakog nacionalnog jela dobija na kvalitetu uz doziranu količinu piva. Takmičenje koje organizujemo je prilika da malo istražujemo i dođe do najboljeg. Pratimo reakcije konzumenata i na taj način otkrivamo koju hranu je najbolje kombinovati sa kojim pivom, svetlim ili tamnim. Za sada smo se složili da čaša kvalitetnog piva odlično prija uz sočni juneći burger ili komad bifteka sa žara, a gotovo se idealno slaže sa bogato začinjenom hranom, poput meksičke. Burito, naćos i drugi aromatični specijaliteti apsolutno su kombatibilni sa pivom. Na takmičenjima poput ovog mi biramo najukusniju hranu, ocenjujemo sam tok pripreme, istražujemo i vremenom ćemo doći do idealnog balansa i kad su nacionalni specijaliteti Balkana u pitanju“, objašnjava Mitrović.Takmičenje gastronoma u Budvi trajalo je od 21-25. aprila, a organizovano je istovremeno kada i Sajam hrane na kojem je učestvovala i niška Kompanija Yumis, koja je, pored Kompanije Lovopromet Niša, pomogla da niški ugostitelji odu na ovo prestižno takmičenje.

Bez pomoći prijatelja ne bismo mogli da odemo na ovo, za nas veoma značajno takmičenje. Zahvalio bih svima koji su podržali naš odlazak u Crnu Goru, a posebno nastavnom kadru i direktorki Ugostiteljsko turističke škole Dragani Minčić“, rekao je Mirašević.Niški ugostitelji imaće samo nekoliko dana za odmor jer ih očekuje još jedno veliko takmičenje. Tradicionalna manifestacija „Zalogaj juga“ koja okuplja kulinare sa Balkana, održana se 1. maja u Etno selu Konstantinov konak na Viniku u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com