Kultura

Niški kulturni centar donirao knjige novoformiranoj biblioteci u Prvoj kutini

Niški kulturni centar je donirao 200 svojih i tuđih izdanja najraznolikijih rodova, tipova i žanrova Udruženju žena Etno čarolija, i to za njihovu novoformiranu biblioteku u Domu kulture u selu Prva Kutina kraj Niša. Knjige su namenjene svim uzrastima i svim iskrenim ljubiteljima književnosti u užem i širem smislu, a ovo je, kako su istakli, tek početak jedne divne i dugotrajne saradnje na dobrobit svih žitelja Prve Kutine.

Udruženje žena Etno čarolija čine dvadesetak žena entuzijasta koje su inicirale brojne projektne i druge aktivnosti i imaju misiju da afirmišu život na selu i da svojim proaktivnim zalaganjem bude i šire svest o tome kod svih meštana putem edukacija, manifestacija, humanitarnih akcija i raznih radionica s posebnim akcentom na mlade ljude i decu. Njihova najveća želja je da mladi ljudi budu ponosni što žive u svojim rodnim selima i da pokretačkim idejama nastave da razvijaju svoj privatni život, ali i društveni život zajednice kojoj pripadaju, jer što je taj život sadržajniji i aktivniji, to će biti pristojniji, bogatiji i dostojanstveniji.

“Najveći uspeh dosada Etno čarolija je postigla obnovom Doma kulture sa ciljem da on, kao nekada, ponovo postane centar društvenih dešavanja u Prvoj Kutini. U Domu kulture oformljeni su biblioteka, opremljena teretana, gejming rum, mini etno muzej, prostorije za radionice i velika sala za sve veće organizacione aktivnosti i priredbe”, saopštio je Niški kulturni centar.

Pored obnove Doma kulture, ovo udruženje je zaslužno i za niz humanitarnih manifestacija, kao i za razne radionice u toku 2022.godine. Među njima su vaskršnja radionica za decu – izrada pileta od drveta uz mentorstvo Udruženja Dedina garaža, potom edukativna radionica za tinejdzere i studente – obuka upravljanja dronovima i savladavanja te tehonologije – uz mentorstvo Akademije VTSS iz Niša, kao i edukativna radionica za žene domaćice na temu “Od njive do trpeze” – koju je podržalo Ministarstvo poljoprivrede.

Filantropiju članica Etno čarolije prepoznaju i organizacije na nivou Srbije, pa ne čudi da su dobitnice raznih nagrada za promotere društvenog aktivizma – na primer kao Lideri društvene odgovornosti 2021. i Pokretači promena 2023. godine.

“Verujemo da će aktuelni doprinos Niškog kulturnog centra njihovoj biblioteci, ali i dalje zajedničke aktivnosti ove gradske kulturne ustanove i Čarolijiog Doma kulture u Prvoj Kutini učiniti društveni život u tom selu mnogo sadržajnijim i interesantnijim za sve posetioce, kako meštane tako i turiste koji sve češće svraćaju u Prvu Kutinu, koja je na samo pet minuta vožnje od Niške Banje”, zaključio je niški centra kulture.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com