Društvo

Niški izviđački uskoro obeležavaju 110 godina skautizma u Nišu i 120 u Evropi

Savez izviđača grada Niša će uskoro obeležiti 120 godina postojanja izviđaštva u Evropi i 110 godina u Nišu što je za svaku pohvalu budući da je skautizam u našem gradu počeo da se razvija samo deset godina nakon što je zaživeo u evropskim zemljama.

Ova godišnjica biće obeležena velikom ceremonijom kojoj će prisustvovati gosti, izviđači, iz zemlje ali i inostranstva, a iz Saveza izviđača Niša obećavaju da će organizovati kamp na koji će sve biti ponosni jer su pripreme već u toku. Prema rečima Dušana Đorđevića, načelnika Saveza izviđača grada Niša, u gradu postoji osam aktivnih izviđačkih odreda i svi su članovi Saveza. On dodaje da izviđači, kada su u pitanju mladi, imaju značajnu ulogu u društu.

 

Foto: V.P.

“Izviđači se, između ostalog, bave i obrazovanjem mladih i to počev od osnovaca pa nadalje”, kaže Dušan Đorđveić. “Dok su u osnovnoj školi naši članovi uče kroz igru i pesmu, a u srednjoj školi ih usmeravamo da budu što bolji ljudi. U nekom srednjem dobu, naš je zadatak da mlade ljude motivišemo da ostanu u Srbiji i u svom rodnom gradu gde će da zasnuje i porodicu.Cilj svih obuka i aktivnosti kroz koje mladi izviđači prođu nije samo da savladaju izviđačke aktivnosti, već i da usvoje pozitivne moralne norme, da jednom rečju odrastu u odgovorne i za društvo korisne ličnosti”, ističe Dušan Đorđević.

On dodaje da je za mladu osobu važno da je obrazovana, kreativna i svestrana.

“Deo ovih osobina mladi razvijaju i u izviđačkim odredima gde se sreću sa svojim vršnjacima, razvijaju svoje talente, kreativnost i inovativnost, ali i razmenjuju dosta ideja što utiče na ukupni razvoj njihove ličnosti”, objašnjava Dušan Đorđević.

Foto: V.P.

Izazovi, fizički i mentalni, su jako bitni za mlade osobe.

“Potrebno je da dosta vremena provodu u prirodi, u grupi, manjoj ili većoj, gde će osatiti pripadnost grupi ali i porodici i državi, razvijati jedinstvo jer je to jedan od načina da postanu aktivni u loklanoj zajednici ali da svojim radom daju doprinos i široj zajednici, odnosno državi”, dodaje Dušan Đorđević.

Foto: V.P.

Izviđači tokom cele godine imaju svoje aktivnosti. Uglavnom su u gradu ili van grada na smotri ili u kampu, a kruna njihovih aktivnosti biće smotra Saveza izviđača Niša u oktobru. Međusobna saradnja prisutna je među odredima u Nišu, ali i odredima u Srbiji, a posebno je razvijena međunarodna saradnja.

“Sa izviđačima iz Evrope sarađujemo kroz razne projekte i kampove i nije slučajnost da su Srbija i Niš jako popularni za izviđače koji rado gostuju kod nas jer im pružamo najbolje klasično izviđačtvo u prirodi bez interneta, bez struje, uz logarsku vatru, ručno pripremljenu hranu i uz dobro društvo i pesmu”, istuče Dušan.

Mladi se u izviđače učlanjuju sa sedam godina, a gornja starosna granica nije određena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com