Hronika

Niški haker izručen Americi, optužen za višemilionsku prevaru – preti mu dve decenije zatvora

Jedan srpski državljanin je izručen Sjedinjenim Američkim Državama radi suđenja po optužnici da je prevario investitore za iznos od preko 70 miliona dolara, saopštio je vršilac dužnosti tužioca za Severni okrug države Teksas Prerak Šah, piše na sajtu Ambasade SAD u Beogradu.

Srpske vlasti su 24. jula 2020. uhapsile Antonija Stojiljkovića, starosti 32 godine, na osnovu američkog privremenog zahteva za hapšenje. Stojiljković je kasnije pristao na izručenje. FBI je 4. februara 2021, obavio prebacivanje Stojiljkovića iz Srbije u Severni okrug Teksasa.

Uspešna saradnja u ovom slučaju šalje snažnu poruku da „Srbija nije utočište za međunarodne kriminalne aktivnosti“, rekao je američki ambasador u Srbiji Entoni F. Godfri.

„Sjedinjene Države su zahvalne na saradnji i pomoći srpskih vlasti u zaustavljanju ovog ozbiljnog slučaja prevare. Zajednički rad je jedini način na koji možemo zaštititi naše građane od prekograničnog kriminala“, rekao je ambasador Godfri.

Gospodina Stojiljkovića i preko deset drugih osumnjičenih prevaranata optužnica podignuta pred Velikom federalnom porotom sa sedištem u Dalasu u julu 2020. godine tereti za zaveru radi vršenja internet prevare i zaveru u cilju pranja novca.

Ostali učesnici u zaveri su Kristijan Krstić, Ksenija Fej Altinao Krstić, Marko Pavlović, Uroš Selaković i Nenad Krstić, svi pohapšeni u julskoj akciji srpske policije. Jedan od zaverenika iz Amerike, Haojia Miao, uhapšen je u oktobru 2020. u Kaliforniji, piše na sajtu.

“Ova digitalna prevara u vrednosti od 70 miliona dolara obuhvatila je nekoliko kontinenata, i bila usmerena i protiv američkih građana i protiv stranaca “, rekao je vršilac dužnosti američkog tužioca Prerak Šah. „Ponosni smo što smo doveli gospodina Stojiljkovića u Dalas da bi mu se sudilo u američkoj sudnici. Američko Ministarstvo pravde neće popustiti u borbi protiv sajber kriminala.”

“Gospodin Stojiljković i njegovi partneri optuženi su za vršenje globalne prevare koja je investitore uvukla u milione dolara gubitaka,” rekao je specijalni agent FBI iz Dalasa Metju DeSarno. “FBI ima jedinstvenu sposobnost za rad sa našim kancelarijama i partnerima u sprovođenju zakona širom sveta na istragama i razobličavanju ovako složenih mehanizama prevare. Bilo da se radi o gotovini ili virtuelnim valutama, investitori treba da budu na oprezu i da vlastima prijavljuju sumnjive aktivnosti.”

Prema navodima optužnice, optuženi su učestovali u stvaranju i plasiranju preko 20 lažnih investicionih platformi, uključujući Opšns Rajder, Bank de Opšns, Start Opšns, Dragon Majning, BTC Majning Faktori i Triniti Majning.

Iz svojih baza u Kini, Srbiji i drugde, optuženi su, kako se navodi, ciljali investitore širom planete – uključujući nekoliko na severu Teksasa – navodeći ih da “investiraju” u binarne opcije i rudarenje kriptovaluta.

Oni su na internetu prodavali svoje platforme za binarne opcije predstavljajući se kao „lider na svetskom tržištu binarnih opcija“ hvaleći se prosečnim profitom od ulaganja od 80 procenata i obećavali refundiranje od 20 procenata za svaki neuspešan ulog. S druge strane, na platformama za rudarenje kriptovaluta tvrdili su da investitori od njih mogu „kupiti bitkoine upola tržišne cene!!” zahvaljujući njihovim resursima za transakcije koji rade „non stop širom sveta“.

Optuženi su koristili izmišljene profile – pretežno ženske, sa imenima i fotografijama – službenika i direktora ovakvih nepostojećih investicionih kompanija, čak koristeći lažna imena tokom video konferencija da bi potencijalne investitore uverili u legitimnost firme.

Nakon što bi uputili investitore da novac pošalju preko međunarodnog računa u banci, optuženi bi im, kako se navodi, omogućili da se uloguju na lažni investicioni internet portal koji je stalno pokazivao priliv profita od investicija. Navodi se i da su prikazivali lažne trgovinske transakcije i lažne potvrde o podizanju i prebacivanju novca. U stvari nije bilo nikakve stvarne trgovine a novac od takozvanih „investicija“ odlazio je na plaćanje ličnih troškova optuženih, na plaćanje provizija i dalje razvijanje mehanizma prevare.

Sve u svemu, navodi se da je ova zavera investitore širom sveta koštala preko 70 miliona dolara.

Optužnica samo navodi kriminalne radnje, ali ona nije dokaz. Optuženi su nevini ako se i dok se u sudnici ne dokaže da su krivi.

Ukoliko budu osuđeni, gospodin Stojiljković i ostali optuženi dobiće kazne do 20 godina federalnog zatvora, piše na zvaničnom sajtu Ambasade SAD u Beogradu.

Kancelarija Federalnog istražnog biroa u Dalasu sprovela je istragu. Sjedinjene Države cene i odaju priznanje Vladi Srbije na saradnji. Kancelarija za međunarodne poslove američkog Ministarstva pravde pružila je dragocenu pomoć po ovom pitanju. Pomoćnik američkog državnog tužioca Sid Modi je nadležni tužilac za ovaj slučaj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Ima li ko da pita americkog ambasadora sta se desava sa albansko islamskim teroristima koji su ubijali Srbe na Kosovu i Metohiji a imaju i americko drzavljanstvo?Hoce li ih ikada deportovati u Srbiju da im se sudi?Ovo pitanje je i za vlastodrsce u Beogradu,ima li iko m… sem Brnabicke to da pita,,znamo ona nema…

  2. Da možemo mi da sudimo Amerima pa i da podržimo . Ovako se vlast ponaša kao p.zda ! Sram da ih bude .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com