Društvo

Niški gimnazijalci pobednici Regionalnog takmičenja učeničkih kompanija

Kompanija „NutriensTerra” učenika niške Gimnazije „Bora Stanković” osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije koje je održano u Nišu. Prvoplasirani srednjoškolci bave se proizvodnjom i prodajom smeše za biljke koja smanjuje vreme potrebno za njihovo uzgajanje.

Drugonagrađena kompanija je „BiOrganic” koju su oformoli učenici niške Ekonomske škole koji sakupljaju bilje na obroncima Stare planine i Jastrepca, od tog bilja izrađuju prirodne sapune, maske za lice i mešavine čajeva. Treće mesto osvojili su učenici Gimnazije “Bora Stanković” kompanije „S-mass”. NJihov proizvod je specifična „pametna masa” koja razvija finu motoriku  kod dece.

“Đaci su vrlo ozbiljno shvatili svoje zadatke. Mnoge ideje su lepe i održive. Oni su jučerašnjim nastupom naučili i da nstupe i predstave proizvod. Najbitnije je to što oni veruju u ono što rade”, kaže za Niške Vesti Stela Jovanović, Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj.

Uz ove kompanije na nacionalno finale plasirale su se i „e-Whale” Tehničke škole „Rade Metalac” u Leskovcu sa elektronskim uređajem koji omogućava proveru količine alkohola u krvi, kao i „Little Bottle” koju čine učenici Tehničke škole u Vlasotincu koji se bave proizvodnjom i prodajom zdravih i lekovitih napitaka.

“Sigurna sam ova deca koja su angažovana kroz ovakvu priču sutra sigurno neće biti na spiskovima Nacionalne službe za zapošljvanje. Oni će za koju godinu da doprinose zajednici a mi iz Grada smo otvorili mogućnost da se ovoj talentovanoj deci pomogne. Oni su prošli kroz sve faze u stvaranju kompanije, puno su im pomagali i profesori što je veoma bitno”, kaže Jovanović.

Uz pobednike ostala tri regionalna takmičenja koja se održavaju u jugozapadnoj i centralnoj Srbiji, Vojvodini i Beogradu, ovi učenici će se u Beogradu u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Briselu.

“Bilo je teško oceniti ove učenike jer su svi bili jednako dobri, mala je bila razlika a mi smo u jednom trenutku imali želju da ih sve proglasimo pobednicima, jer su svi zaslužili da nastave takmičenje”, kaže uz osmeh Jovanović.

Učenička kompanija je jedan od najpoznatijih programa Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta „Godina preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com